Η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στα μεταναστευτικά πουλιά της Ευρώπης

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2013 (EL)

Η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στα μεταναστευτικά πουλιά της Ευρώπης (EL)

Ρίζου, Αγγελική - Θεόδωρος

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Περιβάλλοντος. Τμήμα Περιβάλλοντος. (EL)

Τις τελευταίες δεκαετίες, μεγάλες είναι οι διαμάχες μεταξύ των επιστημόνων για τις αιτίες της κλιματικής αλλαγής. Ανεξάρτητα με το ποιός ή τι φέρει την ευθύνη της κλιματικής αλλαγής, υπάρχουν παραδοχές ότι εμφανίζονται μεταβολές στις μέσες τιμές της θερμοκρασίας και της βροχόπτωσης. Η μέση θερμοκρασία ανεβαίνει, ενώ οι τιμές της μέσης βροχόπτωσης μεταβάλλονται ως προς την ένταση, την κατανομή και την εποχικότητα τους. Οι μεταβολές αυτών των δύο παραμέτρων αναμένεται να επηρεάσουν τη βιοποικιλότητα στο σύνολο της, είτε θετικά, είτε αρνητικά. Μια ευαίσθητη κατηγορία πουλιών αποτελούν τα μεταναστευτικά. Τα μεταναστευτικά πουλιά αναγκάζονται να μεταναστεύουν μέχρι και χιλιάδες χιλιόμετρα για να φτάσουν στις περιοχές αναπαραγωγής τους. Το μακρύ εξουθενωτικό ταξίδι μπορεί να αποβεί μοιραίο όταν συναντούν μεταβαλλόμενες συνθήκες ή ακραία καιρικά φαινόμενα. Η διαθεσιμότητα νερού και τροφής είναι οι βασικοί παράγοντες που καθορίζουν μια πετυχημένη αναπαραγωγική διαδικασία. Εάν, οι περιοχές αναπαραγωγής μεταβληθούν είτε στο χώρο είτε χρόνο, τότε δεν είναι σίγουρο αν θα επιτευχθεί η απαιτούμενη επάρκεια νερού και τροφής, με αποτέλεσμα τα μεταναστευτικά πουλιά να εκτοπίζονται προς άλλες περιοχές αναπαραγωγής.Σε αυτό το πλαίσιο, η παρούσα εργασία θα κάνει μια προσπάθεια να συγκεντρώσει και να ερμηνεύσει όλους εκείνους τους παράγοντες που επηρεάζουν είτε θετικά είτε αρνητικά την μετάβαση προς και από τις περιοχές αναπαραγωγής, μέσα από την ελληνική και ξένη βιβλιογραφία.

bachelorThesis

Climate change (EL)
Biodiversity threats (EL)
Kλιματική αλλαγή (EL)
Food availability (EL)
Μεταναστευτικά πουλιά (EL)
Birds breeding areas (EL)
Aπειλές βιοποικιλότητας (EL)
Migratory birds (EL)
Περιοχές αναπαραγωγής πουλιών (EL)
Διαθεσιμότητα τροφής (EL)


2013


2015-11-17T10:37:40Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.