Βαρέα μέταλλα σε λαχανικά που καλλιεργούνται στη λεκάνη απορροής του Ασωπού: πρόσληψη από εδάφη και εκτίμηση κινδύνου για τη δημόσια υγεία

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Πανεπιστήμιο Αιγαίου   

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Βαρέα μέταλλα σε λαχανικά που καλλιεργούνται στη λεκάνη απορροής του Ασωπού: πρόσληψη από εδάφη και εκτίμηση κινδύνου για τη δημόσια υγεία

Φευγαλά, Νίκη
Γκιούσα, Καλλιόπη

Αλούπη, Μαρία

bachelorThesis

2014
2015-11-17T10:38:20Z


Σκοπός της παρούσας έρευνας ήταν να εξεταστούν οι συγκεντρώσεις των βαρέων μετάλλων στην πολυσυζητημένη περιοχή του Ασωπού και να εκτιμηθούν οι πιθανές επιπτώσεις στην δημόσια υγεία. Συλλέχθηκαν δείγματα εδάφους και δείγματα 5 διαφορετικών ειδών λαχανικών που καλλιεργούνται στην περιοχή. Για την ασφαλέστερη εξαγωγή συμπερασμάτων και την καλύτερη γεωγραφική κάλυψη , η συλλογή των δειγμάτων έγινε σε 9 διαφορετικούς σταθμούς δειγματοληψίας. Η ανάλυση των δειγμάτων έγινε μετά από την συλλογή τους, στα Εργαστήρια του τμήματός Περιβάλλοντος, του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Τα δείγματα αναλύθηκαν με τη μέθοδο της Φασματομετρίας Ατομικής Απορρόφησης (AAS) αφού προηγήθηκε επεξεργασία τους (λυοφιλίωση, χώνευση). Τα αποτελέσματα των ολικών συγκεντρώσεων στα χώματα κυμαίνονται μέσα στα εύρη τιμών της βιβλιογραφίας με το Cd και το Cr να βρίσκονται στο μέγιστό του κάθε εύρους. Το Ni ήταν το μοναδικό μέταλλο που παρουσίασε συγκεντρώσεις πολύ μεγαλύτερες από αυτές της βιβλιογραφίας. Τα αποτελέσματα των συγκεντρώσεων στα λαχανικά παρουσίασαν επίσης τιμές παρόμοιες με την βιβλιογραφία, εκτός από το Cd στις πιπεριές που ήταν λίγο πάνω από το όριο που θέτει η νομοθεσία και το Ni που σχεδόν σε όλα τα λαχανικά εμφανίζει υψηλότερες τιμές σε σχέση με αυτές της βιβλιογραφία. Επίσης, με βάση τα δεδομένα των συγκεντρώσεων σε εδάφη και λαχανικά υπολογίστηκε ο συντελεστής βιοσυγκέντρωσης (BCF). Τέλος, υπολογίστηκαν οι ποσότητες μετάλλων που λαμβάνει ένας μέσος καταναλωτής σε ημερήσια βάση (DIM) και εκτιμήθηκε ο κίνδυνος για την δημόσια υγεία (HRI) του οποίου οι τιμές κυμαίνονταν κάτω από τα επικύνδυνα όρια. Τα παραπανω αποτέλεσματα δεν μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι σε βάθος χρόνου ο καταναλωτής δε θα κινδυνεύει από την καθημερινη κατανάλωση λαχανικών από την περιοχή του Ασωπού.


Βιοσυσσώρευση
Φασματομετρία ατομικής απορρόφησης
Βαρέα μέταλλα
Κινδύνος για τη δημόσια υγεία
Ρύπανση
Ασωπός
Risks
Pollution
AAS
Asopos
Bioaccumulation
Atomic Absorption Spectrometry
Heavy metals

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Περιβάλλοντος. Τμήμα Περιβάλλοντος.




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.