Το τραγούδι ως συμβολική πρακτική : ταυτότητα, κοινωνικό φύλο και κοινότητα στην προφορική ποίηση της ορεινής Νάξου.

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




1997 (EL)

Το τραγούδι ως συμβολική πρακτική : ταυτότητα, κοινωνικό φύλο και κοινότητα στην προφορική ποίηση της ορεινής Νάξου. (EL)

Πανόπουλος, Παναγιώτης

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Κοινωνικών Επιστημών. Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας. (EL)

Η διατριβή αυτή στηρίζεται σε επιτόπια ανθρωπολογική έρευνα, την οποία πραγματοποίησα στο Φιλώτι, ένα χωριό της ορεινής Νάξου, από το Μάτριο του 1992 έως και το Δεκέμβριο του 1993. Η εθνιγραφική παρουσίαση στηρίζεται σε ένα θεωρητικό πλαίσιο το οποίο επιχειρώ να ασχοληθώ με ορισμένα βασικά αναλυτικά ζητήματα της κοινωνικής ανθρωπολογίας, γενικότερα, αλλά και της ελληνικής εθνογραφίας, ειδικότερα. Ζητήματα όπως η σχέση δομών και δρώντων υποκειμένων, η ανάλυση της τελετουργικής ή τυποποιημένης δράσης, η συμβολική κατασκευή της ταυτότητας, γενικότερα, και της κοινότητας, ειδικότερα, η ανάλυση της εναλλακτικής ταυτότητας του φύλου έξω από τα πλαίσια της συγγένειας, ο τελεστικός χαρακτήρας της έμφυλης δράσης και άλλα, αποτελούν το πλαίσιο της εθνογραφικής παρουσίασης.

doctoralThesis


1997


2015-11-17T10:43:07Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.