Οι πολλαπλές ταυτότητες και οι αναπατραστάσεις τους σε ένα τουριστικό νησί των Κυκλάδων : επιχειρηματικότητα και εντοποιότητα στη Μύκονο.

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2003 (EL)

Οι πολλαπλές ταυτότητες και οι αναπατραστάσεις τους σε ένα τουριστικό νησί των Κυκλάδων : επιχειρηματικότητα και εντοποιότητα στη Μύκονο. (EL)

Νάζου, Δέσποινα

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Κοινωνικών Επιστημών. Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας. (EL)

Η παρούσα διδακτορική διατριβή έχει σαν θέμα της την διερεύνηση των πολλαπλών ταυτοτήτων και των αναπαραστάσεών τους στη Μύκονο, σε ένα κατεξοχήν τουριστικό νησί των Κυκλάδων που έχει έκταση 85 τ.χιλιομέτρων και κατοικείται από περίπου 7000 μόνιμους κατοίκους. Ιδιαίτερα εστιάζω στις πρακτικές αντίληψεις περί "επιχειρηματικότητας" και "εντοποιότητας". Την επιχειρηματική ταυτότητα την διερευνώ στο πλαίσιο της δράσης των ατόμων στις οικογενειακές τους επιχειρήσεις οι οποίες εξιδικεύονται στην προσφορά τουριστικών υπηρεσιών. Οι οικογενειακές επιχειρήσεις περιλαμβάνουν κυρίως ξενοδοχειακές μονάδες, ενώ, κάποιες φορές, αφορούν ένα σύνολο εμπορικών δραστηριοτήτων που εμπλέκονται άμεσα στην τουριστική αγορά του νησιού. Η "επιχειρηματικότητα" επίσης διερευνάται και μέσα από ένα σύνολο νομικών εγγράφων όπως οι Συστάσεις Ανωνύμων Εταιρειών, οι οποίες αποτελούν πεδία προσφορά για την ερμηνεία της " επιχειρηματικής" ταυτότητας των υποκειμένων και συμπληρώνουν την γενικότερη θεώρησή τους. Η "εντόπια" ταυτότητα ανιχνεύεται σε ένα " γεωγραφικό" πλαίσιο που επεκτείνεται από τη Μύκονο μέχρι τις Δήλες (Ρήνεια) και προσδιορίζεται μέσα από "εξώ-επιχειρηματικές", "αγροτικές" δραστηριότητες και ενδοτοποικές αντιπαλότητες. Για λόγους αποφυγής προσωπικών παρεξηγήσεων και επειδή θεωρώ ότι μερικά σημεία αυτής της εργασίας αναφέρονται σε ιδιωτικές υποθέσεις των υποκειμένωων και των οικογενειών τους χρησιμοποιώ στη θέση μερικών ονομάτων και επιθέτων ψευδώνυμα. Βέβαια, καθώς αναφέρομαι σε στγκεκριμένα άτομα και καταστάσεις που είναι γνωστές σε όλην σχεδόν τη τοποική κοινωνία, είναι δύσκολο μέσα από τα ψευδώνυμα να εξασφαλιστεί πλήρως η ανωνυμία των υποκειμένων.

doctoralThesis


2003


2015-11-17T10:43:08Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.