Η φύση των κοσμολογικών ιδιωμάτων σε ισοτροπικά σύμπαντα και σύμπαντα βρανών

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2008 (EL)

Η φύση των κοσμολογικών ιδιωμάτων σε ισοτροπικά σύμπαντα και σύμπαντα βρανών (EL)

Κλαουδάτου, Ιφιγένεια

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων. (EL)

Στην παρούσα διδακτορική διατριβή ερευνούμε τον χαρακτήρα των ιδιωμάτων που δύνανται να εμφανιστούν σε πεπερασμένο χρόνο σε ισοτροπικά σύμπαντα καθώς και σε σύμπαντα βρανών. Ξεκινούμε με μία ανασκόπηση της δομής και των ιδιοτήτων των ισοτροπικών χώρων. Παράλληλα, εφαρμόζουμε ένα γενικό θεώρημα πληρότητας σε αυτούς τους χώρους και αναλύουμε πλήρη κοσμολογικά μοντέλα από τη σύγχρονη βιβλιογραφία. Συνεχίζουμε με τη κατασκευή αναγκαίων συνθηκών για την εμφάνιση ιδιωμάτων μέσω της χρήσης του αντιθετοαντίστροφου του θεωρήματος πληρότητας. Αυτό μας οδηγεί σε μία ταξινόμηση των ιδιωμάτων των ισοτροπικών συμπάντων η οποία βασίζεται στη συμπεριφορά του ρυθμού διαστολής Hubble και μας προσφέρει μία πρώτη ένδειξη για τη φύση των ιδιωμάτων. Έπειτα επεκτείνουμε και συμπληρώνουμε αυτή την ταξινόμηση με τη χρήση της ενέργειας Bel-Robinson. Επίσης, συσχετίζουμε την ύπαρξη κλειστών παγιδευμένων επιφανειών με τον απειρισμό της ενέργειας Bel-Robinson προκειμένου να καθορίσουμε την εξέλιξη συγκεκριμένων κοσμολογικών μοντέλων. Προχωρούμε στη μελέτη μοντέλων από την σύγχρονη βιβλιογραφία τα οποία προσφέρουν τις κατάλληλες συνθήκες για την εμφάνιση διαφόρων από τους τύπους των ιδιωμάτων που προβλέπονται από την ταξινόμησή μας. Από τη μελέτη αυτή προκύπτει ότι η ταξινόμησή μας όχι μόνο περιλαμβάνει όλους τους ήδη γνωστούς τύπους ιδιωμάτων αλλά επιπλέον προβλέπει και πολλούς νέους τύπους. Καταλήγουμε με τη μελέτη σύμπαντων βρανών μίας τρισδιάστατης βράνης εμβαπτισμένης σε ένα πενταδιάστατο περιβάλλοντα χώρο μέσα στον οποίο δρα ένα βαθμωτό πεδίο ή ένα ιδανικό ρευστό. Στόχος μας σε αυτήν την περίπτωση είναι η διερεύνηση των ιδιωμάτων που μπορούν να αναπτυχθούν σε πεπερασμένη απόσταση από τη βράνη. Εφαρμόζοντας τη μέθοδο των ασυμπτωτικών διασπάσεων αποδεικνύουμε ότι αυτά τα σύμπαντα βρανών μπορούν να εμφανίσουν κυρίως τριών ειδών ιδιώματα.

doctoralThesis

Σύμπαντα βρανών (EL)
Ισοτροπικά σύμπαντα (EL)
Κοσμολογικά ιδιώματα (EL)
Braneworlds (EL)
Cosmological singularities (EL)
Isotropic universes (EL)


2008


2015-11-17T10:43:41Z

Σάμος




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.