Η τιμολόγηση του πόσιμου νερού στην Ελλάδα με πλήρη ανάκτηση του οικονομικού κόστους και του κόστους φυσικών πόρων σύμφωνα με τις απαιτήσεις της οδηγίας 2000/60/ΕΚ

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2009 (EL)

Η τιμολόγηση του πόσιμου νερού στην Ελλάδα με πλήρη ανάκτηση του οικονομικού κόστους και του κόστους φυσικών πόρων σύμφωνα με τις απαιτήσεις της οδηγίας 2000/60/ΕΚ (EL)

Σαφαρίκας, Νικόλαος - Γεώργιος

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Περιβάλλοντος. Τμήμα Περιβάλλοντος. (EL)

Η διδακτορική διατριβή με τίτλο «Η τιμολόγηση του πόσιμου νερού στην Ελλάδα με πλήρη ανάκτηση του οικονομικού κόστους και του κόστους φυσικών πόρων σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Κοινοτικής Οδηγίας 2000/60/ΕΚ» στόχο έχει να συμβάλλει στην ανάπτυξη μεθοδολογίας τιμολόγησης για τον υπολογισμό του κόστους ανάκτησης των φυσικών πόρων σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Οδηγίας Πλαίσιο 2000/60/ΕΚ. Η διατριβή αποτελείται από οκτώ (8) κεφάλαια, όπου στο 1ο κεφάλαιο αναλύεται το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις επιχειρήσεις ύδρευσης-αποχέτευσης στην Ελλάδα και οι τύποι επιχειρήσεων ύδρευσης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Στο 2ο κεφάλαιο περιγράφεται η Κοινοτική Οδηγία 2000/60/CE και η εναρμόνιση της Ελληνικής Νομοθεσίας στις απαιτήσεις της. Στο 3ο κεφάλαιο επιχειρείται εκτενής αναφορά για τους τρόπους τιμολόγησης του πόσιμου νερού στην Ελλάδα και ειδικότερα στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης-Αποχέτευσης. Στο 4ο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στην τιμολόγηση του νερού στο Βιομηχανικό Τομέα, και στο Γεωργικό Τομέα, ενώ στο 5ο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στο κόστος ανάκτησης φυσικών πόρων και στο περιβαλλοντικό κόστος που αποτελούν βασικά σημεία της Οδηγίας 2000/60/ΕΚ. Στο 6ο κεφάλαιο περιγράφονται οι πρακτικές τιμολόγησης που εφαρμόζονται στην Ευρώπη αλλά και στο λοιπό κόσμο (Ιαπωνία, Λατινική Αμερική). Στο 7ο κεφάλαιο περιγράφονται και αναλύονται τα υφιστάμενα μοντέλα τιμολόγησης για το αν καλύπτουν τις απαιτήσεις που θέτει η Οδηγία 2000/60/ΕΚ. Στο 8ο κεφάλαιο επιχειρείται πλήρης ανάλυση του τρόπου τιμολόγησης που πρέπει να διέπει τις επιχειρήσεις στη Χώρα μας, με σαφή εφαρμογή της Κοινοτικής Οδηγίας, καθώς επίσης και μεθοδολογία τιμολόγησης για τον υπολογισμό του Οικονομικού Κόστους ανά m3 νερού και του κόστους ανάκτησης Φυσικών Πόρων (επιβάρυνση ανά m3 νερού λόγω απώλειας ανάκτησης των φυσικών πόρων) με παραδείγματα. Τέλος παραθέτουμε συμπεράσματα για τις προοπτικές των Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης στην Ελλάδα, την εφαρμογή της τιμολόγησης για την πλήρη ανάκτηση του οικονομικού κόστους και του κόστους φυσικών πόρων, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Οδηγίας, αλλά και του νομικού πλαισίου που διέπει τη Χώρα μας.

doctoralThesis

Drinking water (EL)
Full recovery cost (EL)
Ανάκτηση κόστους ύδρευσης (EL)
Full analysys of the water pricing (EL)
Water pricing method (EL)
Πόσιμο νερό (EL)
Ύδρευση ΔΕΥΑ (EL)
Economic cost (EL)
Υπολογισμός κόστους νερού (EL)
Οικονομικό κόστος πόσιμου νερού (EL)
Water pricing policies (EL)
Directive 2000/60/EK (EL)
Κόστος φυσικών πόρων (EL)
Resource cost (EL)
Κόστος νερού (EL)


2009


2015-11-17T10:44:02Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.