Εντοπισμός και ανάλυση των χρηματοοικονομικών και ευρύτερων περιορισμών στην εφαρμογή συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης από τις ελληνικές νησιωτικές μικρομεσαίες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις: μια μελέτη περίπτωσης στην Σάμο

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2006 (EL)

Εντοπισμός και ανάλυση των χρηματοοικονομικών και ευρύτερων περιορισμών στην εφαρμογή συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης από τις ελληνικές νησιωτικές μικρομεσαίες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις: μια μελέτη περίπτωσης στην Σάμο (EL)

Καρατζόγλου, Βενιαμίν

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Περιβάλλοντος. Τμήμα Περιβάλλοντος. (EL)

Ο τουρισμός έχει αναδειχθεί σε οικονομικά κυρίαρχο κλάδο της εποχής μας με αυξητικές προοπτικές για τις επόμενες δεκαετίες. Το τουριστικό φαινόμενο συνοδεύεται από μία σειρά οικονομικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων κάποιες εκ των οποίων είναι θετικές για τις χώρες προορισμού, ενώ κάποιες άλλες είναι αρνητικές. Η σημαντικότητα των επιπτώσεων αυτών είναι ευθέως ανάλογη της έντασης του τουριστικού φαινομένου καθώς και των ελαστικοτήτων των φυσικών και κοινωνικών συστημάτων του κάθε προορισμού. Και τα Ελληνικά νησιά, διεθνής τουριστικός προορισμός υψηλής ζήτησης, είναι κλειστά συστήματα με περιορισμένους πόρους και χαμηλές ελαστικότητες. Η διαχείριση του τουριστικού ρεύματος και των επιπτώσεων του λαμβάνει χώρα μέσα από τις τουριστικές υποδομές και ειδικότερα την ξενοδοχειακή υποδομή κάθε προορισμού. Οι μικρομεσαίες ξενοδοχειακές μονάδες (ΜΜΞΜ) κάθε περιοχής, θεωρητικά, έχουν την δυνατότητα μέσα από τις διοικητικές επιλογές των φορέων τους να ελαχιστοποιήσουν τις αρνητικές επιπτώσεις της λειτουργίας τους στο πολύτιμο φυσικό τους περιβάλλον, συνήθως με την εφαρμογή ενός συστήματος περιβαλλοντικής διαχείρισης (ΣΠΔ), πιστοποιημένου ή μη. Στην πράξη όμως, η συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΞΜ φαίνεται να αγνοεί τελείως το σχετικό θέμα και να εστιάζει την προσοχή της αποκλειστικά στην βραχυπρόθεσμη βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων υποσκάπτοντας την μελλοντική βιωσιμότητα, κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα των συγκεκριμένων μονάδων και του ευρύτερου προορισμού. Η παρούσα έρευνα, αφού κατέγραψε την συγκεντρωμένη εμπειρία και τις προτεινόμενες από τους διάφορους διεθνείς και εθνικούς φορείς εξηγήσεις για την σχετική αδιαφορία, προχώρησε στη συλλογή πρωτογενών και δευτερογενών, φυσικών και χρημ/κών, εμπειρικών δεδομένων, η στατιστική επεξεργασία των οποίων, σε συνδυασμό με την διαθέσιμη θεωρία, επέτρεψε τον εντοπισμό και την σταθμική αξιολόγηση των σημαντικότερων παραγόντων που εξηγούν την απροθυμία των ΜΜΞΜ της νήσου Σάμου να εφαρμόσουν ΣΠΔ. Η ακολουθούμενη συλλογιστική και η μεθοδολογία υλοποίησης της διαμόρφωσαν μία προσέγγιση, η οποία, με τους κατάλληλους μετασχηματισμούς, εκτιμάται ότι θα επιτρέψει την ευρύτερη διοικητική παρέμβαση επάνω στους κρίσιμους παράγοντες και την, μέσω της διαχείρισης τους, μεταστροφή των επιχειρήσεων σε πιο αειφορικές πρακτικές.

doctoralThesis

Περιβαλλοντική Λογιστική (EL)
Environmental management systems (EL)
Environmental Accounting (EL)
Συστήματα Περιβαλλοντικής Διοίκησης (EL)
Sustainable island tourism development (EL)
Αειφόρος Τουριστική Ανάπτυξη Νησιών (EL)


2006


2015-11-17T10:44:14Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.