Σχεδιασμός και υλοποίηση γεωγραφικού συστήματος πληροφοριών για την διαχείριση κινδύνου δασικών πυρκαγιών της νήσου Χίου

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2008 (EL)

Σχεδιασμός και υλοποίηση γεωγραφικού συστήματος πληροφοριών για την διαχείριση κινδύνου δασικών πυρκαγιών της νήσου Χίου (EL)

Κανάριου, Ελπινίκη

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Κοινωνικών Επιστημών. Τμήμα Γεωγραφίας. Γεωγραφία και Σχεδιασμός στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο. (EL)

Η παρούσα διπλωματική αναφέρεται στον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός Συστήματος Γεωγραφικών Πληροφοριών που στόχο έχει την διαχείριση του κινδύνου των δασικών πυρκαγιών της νήσου Χίου. Με αυτό τον τρόπο παρέχεται η άμεση πρόσβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων σε μια τράπεζα αντιπυρικών πληροφοριών που συντελεί στην αποτελεσματικότερη πρόληψη, καταστολή και αποκατάσταση των δασικών πυρκαγιών. Για την επίτευξη των προαναφερθέντων στόχων σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε ένα προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις του χρήστη, Σύστημα Γεωγραφικών Πληροφοριών (Σ.Γ.Π.). Αρχικά έγινε ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μιας γεωγραφικής βάσης δεδομένων με την χρήση UML, αποτελούμενη από διανυσματικά και από ψηφιδωτά δεδομένα. Προκειμένου να υπάρξει ένας πληρέστερος προσδιορισμός απαιτήσεων του ερευνητικού εγχειρήματος δόθηκαν ερωτηματολόγια στις αρμόδιες υπηρεσίες, τα οποία περιέχουν θέματα που σχετίζονται με τις προτιμώμενες λειτουργίες της προσαρμοσμένης εφαρμογής. Στη συνέχεια για την επιλογή της βέλτιστης οπτικοποίησης των δεδομένων δημιουργήθηκαν θεματικοί χάρτες των αντιπυρικών υποδομών και δόθηκαν νέα ερωτηματολόγια που εξέταζαν την λειτουργικότητα των παραπάνω χαρτών. Τέλος, έγινε εφικτή η δυνατότητα προσπέλασης της γεωβάσης και η οπτικοποίηση των αντιπυρικών δεδομένων μέσα από μία διαδραστική εφαρμογή σε περιβάλλον Visual Basic η όποια έχει το διττό λειτουργικό ρόλο της δυνατότητας αναζήτησης αλλά και ενημέρωσης των προαναφερθέντων χωρικών δεδομένων.

masterThesis

GIS (EL)
Geographic Information Systems (EL)
Διαχείριση πυρκαγιάς (EL)
Γ.Σ.Π. (EL)
Εφαρμογή (EL)
Application (EL)
Fire management (EL)


2008


2015-11-18T08:44:10Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.