Ανάπτυξη μεθοδολογίας για τη χαρτογράφηση αντιπυρικών υποδομών με τη χρήση δεδομένων τηλεπισκόπησης υψηλής διακριτικής ικανότητας: η περίπτωση της Χερσονήσου Αμαλής - Μυτιλήνης

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2006 (EL)

Ανάπτυξη μεθοδολογίας για τη χαρτογράφηση αντιπυρικών υποδομών με τη χρήση δεδομένων τηλεπισκόπησης υψηλής διακριτικής ικανότητας: η περίπτωση της Χερσονήσου Αμαλής - Μυτιλήνης (EL)

Κράλης, Φώτιος

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Κοινωνικών Επιστημών. Τμήμα Γεωγραφίας. Γεωγραφία και Σχεδιασμός στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο. (EL)

Στην παρούσα εργασία, μέσω της βιβλιογραφικής έρευνας και έρευνας στο πεδίο μελέτης, θα αναπτυχθεί μία μέθοδος για τη χαρτογράφηση των αντιπυρικών υποδομών, με την αξιοποίηση της τηλεπισκόπισης σε δεδομένα υψηλής διακριτικής ικανότητας, με σκοπό τον εγκυρότερο και αποτελεσματικότερο σχεδιασμό της πρόληψης και καταστολής των πυρκαγιών. Ως πεδίο μελέτης ορίστηκε η περίπτωση της Χερσονήσου Αμαλής – Μυτιλήνης. Το ‘Πρώτο Μέρος’ της εργασίας αναφέρεται στο ιστορικό της γεωγραφικής εξάπλωσης της Τραχείας Πεύκης, στην οικολογική αξία των δασών της Λέσβου και στις πυρκαγιές που έλαβαν χώρα στο νησί. Επίσης, γίνεται αναφορά στη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών, αλλά και στο ρόλο της δορυφορικής τηλεπισκόπισης και των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών στις διαδικασίες πρόληψης και διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών. Στο ‘Δεύτερο Μέρος’ της εργασίας γίνεται αναφορά στην περιοχή μελέτης, καθώς και στα μεθοδολογικά εργαλεία που αξιοποιήθηκαν προκειμένου να συντελεστεί η χαρτογράφηση των δασικών υποδομών. Στο ‘Τρίτο Μέρος’, παρουσιάζεται η διαδρομή της χαρτογράφησης και στο ‘Τέταρτο’ και τελευταίο μέρος ακολουθούν τα συμπεράσματα.

masterThesis

Τραχεία πεύκη (EL)
Δασικές πυρκαγιές (EL)
Pinus brutia (EL)
Χαρτογράφηση αντιπυρικών υποδομών (EL)
Forest fires (EL)
Remote sensing (EL)


2006


2015-11-18T08:44:10Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.