Οργανωτικές διαστάσεις του κινήματος ενάντια στη νεο-φιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση και ο ρόλος των κοινωνικών φόρουμ

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2007 (EL)

Οργανωτικές διαστάσεις του κινήματος ενάντια στη νεο-φιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση και ο ρόλος των κοινωνικών φόρουμ (EL)

Πιστικός, Ηλίας

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Κοινωνικών Επιστημών. Τμήμα Γεωγραφίας. Γεωγραφία και Σχεδιασμός στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο. (EL)

Στόχος της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση των οργανωτικών διαστάσεων του κινήματος ενάντια στη νεο-φιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση, καθώς και του ρόλου που παίζουν τα Κοινωνικά Φόρουμ στην οργάνωση αυτού. Πιο συγκεκριμένα, ποια είναι τα χαρακτηριστικά του κινήματος που προσδιορίζουν την οργανωτική του δομή; Υπάρχει ιεραρχία; Υπάρχουν εσωθεσμικοί κανόνες που να διέπουν τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων; Ποιος ο ρόλος των Κοινωνικών Φόρουμ στην οργάνωση του κινήματος; Από τη στιγμή που ενώ το κίνημα φαίνεται να ωριμάζει οργανωτικά, δηλαδή τα άτομα και οι οργανώσεις που συμμετέχουν σ’ αυτό αποκτούν όλο και περισσότερη εμπειρία σε οργανωτικά θέματα, παράλληλα φαίνεται να υπάρχει μία πτώση της δυναμικής του μετά από το 2004, πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν οι οργανωτικές διαστάσεις του κινήματος στην εμφάνιση και ενίσχυση της δυναμικής του; Τα παραπάνω είναι μερικά από τα ερωτήματα της παρούσας εργασίας. Στην προσπάθεια απάντησής τους πήραμε συνεντεύξεις από τέσσερα στελέχη τεσσάρων ελληνικών οργανώσεων που συμμετέχουν στο κίνημα. Επιπλέον, εφαρμόσαμε τη μέθοδο της συμμετοχικής παρατήρησης στο 4ο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Προσεγγίζουμε το κίνημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στο θεωρητικό κομμάτι της εργασίας κάνουμε μια βιβλιογραφική ανασκόπηση σε σχέση με το κίνημα, ξεκινώντας από τις θεωρίες των νέων κοινωνικών κινημάτων και επικεντρώνοντας, σταδιακά, στα χαρακτηριστικά εκείνα του κινήματος που σκιαγραφούν τις οργανωτικές του διαστάσεις. Επιπλέον, κάνουμε μια ιδιαίτερη -πάλι μέσα από τη βιβλιογραφία- αναφορά στο ρόλο που παίζουν τα ΚΦ στην οργάνωση του κινήματος.

masterThesis

Κοινωνικά φόρουμ (EL)
Κοινωνικά κινήματα (EL)
Social forums (EL)
Social movements (EL)
Globalization (EL)
Παγκοσμιοποίηση (EL)


2007


2015-11-18T08:44:11Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.