Κοινωνικο-οικονομικές διαστάσεις του φαινομένου της ερημοποίησης: η περίπτωση της δυτικής Λέσβου

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2004 (EL)

Κοινωνικο-οικονομικές διαστάσεις του φαινομένου της ερημοποίησης: η περίπτωση της δυτικής Λέσβου (EL)

Πολιτίδης, Θεόδωρος - Κλεισθένης

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Κοινωνικών Επιστημών. Τμήμα Γεωγραφίας. Γεωγραφία και Σχεδιασμός στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο. (EL)

Στην παρούσα εργασία καταβάλλεται προσπάθεια να αναδειχτούν οι κοινωνικο-οικονομικές διαστάσεις και πολιτικές που σχετίζονται με το φαινόμενο της υποβάθμισης του εδάφους και της ερημοποίησης. Παρουσιάζονται τα αποτελέσματα επιτόπιας έρευνας στην περιοχή της δυτικής Λέσβου με τη μέθοδο των ποιοτικών συνεντεύξεων σε δείγμα αγροτών-κτηνοτρόφων. Η Δυτική Λέσβος έχει επιλεγεί ως μία από τις πιλοτικές περιοχές όπου μελετάται το φαινόμενο της ερημοποίησης στην Ευρώπη. Πρόκειται για μία περιοχή που χαρακτηρίζεται από έντονες χωρικές ανισότητες, ανάσχεση της αναπτυξιακής δυναμικής του πρωτογενή τομέα, αλλαγές στις χρήσεις γης, εγκατάλειψη της υπαίθρου, και πολυ-απασχόληση. Με βάση τα ανωτέρω χαρακτηριστικά εξετάζονται όλοι εκείνοι οι κοινωνικο-οικονομικοί παράγοντες και ανθρωπογενείς αιτίες που προκαλούν, επιτείνουν ή αποτελούν απλώς επιπτώσεις του φαινομένου της ερημοποίησης.

masterThesis

Χρήσεις γης (EL)
Αγροτικός χώρος (EL)
Ερημοποίηση (EL)
Υπερβόσκηση (EL)
Lesvos (EL)
Desertification (EL)
Overgrazing (EL)
Λέσβος (EL)
Land use (EL)
Rural Space (EL)


2004


2015-11-18T08:44:13Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.