Πολιτικές ανάπτυξης της υπαίθρου και πολυλειτουργικότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων: σχέδια βελτίωσης, βιολογική γεωργία και αγροτουρισμός στη Λέσβο

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2006 (EL)

Πολιτικές ανάπτυξης της υπαίθρου και πολυλειτουργικότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων: σχέδια βελτίωσης, βιολογική γεωργία και αγροτουρισμός στη Λέσβο (EL)

Κεχαγιά, Αθηνά

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Κοινωνικών Επιστημών. Τμήμα Γεωγραφίας. Γεωγραφία και Σχεδιασμός στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο. (EL)

Η εργασία αυτή διαπραγματεύεται τη διερεύνηση της σχέσης μεταξύ της πολυλειτουργικότητας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και των πολιτικών ανάπτυξης της υπαίθρου της Ε.Ε. Τα μέτρα των πολιτικών που εξετάζονται είναι τα Σχέδια Βελτίωσης, η Βιολογική Γεωργία και ο Αγροτουρισμός στη Λέσβο. Για να απαντηθούν τα ερωτήματα εργασίας, πραγματοποιήθηκε έρευνα αρχικά στα αρχεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του Ν. Λέσβου για να συλλεχθούν τα δεδομένα για τα Σχέδια Βελτίωσης, τη Βιολογική Γεωργία και τον Αγροτουρισμό. Η πρώτη φάση της έρευνας αφορά τη συλλογή δεδομένων με τη λήψη ενός δείγματος από τα Σχέδια Βελτίωσης και τα Σχέδια Βελτίωσης Αγροτουρισμού, τα οποία χρονολογούνται από το έτος 1992 έως το 2004. Η πραγματοποίηση της έρευνας έγινε από τον Ιούλιο ως τον Αύγουστο του 2005 στα αρχεία της παραπάνω υπηρεσίας. Η δεύτερη έρευνα αφορά τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία.. Τα δεδομένα της βιολογικής κτηνοτροφίας είναι το σύνολο των περιπτώσεων για τα έτη 2002, 2004 και 2005 και της βιολογικής γεωργίας οι 462 περιπτώσεις για το έτος 2004. Η τρίτη έρευνα αφορά τη συμπλήρωση 40 ερωτηματολογίων τηλεφωνικά. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα αγροτικά νοικοκυριά στη Λέσβο δεν έχουν υιοθετήσει σε ικανοποιητικό βαθμό τις πολυλειτουργικές πρακτικές. Το γεγονός αυτό υπαγορεύεται από την ίδια τη γεωγραφία της περιοχής μελέτης. Μικρή εξαίρεση αποτελεί η βιολογική γεωργία λόγω της ευκολίας εφαρμογής της στη Λέσβο. Ο αγροτουρισμός δεν είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένος, ενώ υπάρχει μικρή συμμετοχή των γυναικών σε αγροτουριστικούς συνεταιρισμούς. Τελικά, η πολυλειτουργικότητα των αγροτικών νοικοκυριών εμφανίζεται κυρίως ως πολυαπασχόληση των μελών τους και οι πολιτικές για την ανάπτυξη τις υπαίθρου καλούνται να αναπροσαρμόσουν τους στόχους τους και να ξεπεράσουν τα προβλήματα, συμβάλλοντας στην ουσιαστική βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου.

masterThesis

Multifuctionality (EL)
Πολιτική Ανάπτυξης της Υπαίθρου (EL)
Πολυλειτουργικότητα (EL)
Rural Development Policy (EL)
Σχέδια βελτίωσης (EL)
Αγροτικά νοικοκυριά (EL)
Rural households (EL)
Investment Aids (EL)


2006


2015-11-18T08:44:15Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.