Οι δρόμοι του κρασιού της βορείου Ελλάδος

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2007 (EL)

Οι δρόμοι του κρασιού της βορείου Ελλάδος (EL)

Στεφανίδου, Χριστίνα

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Επιστημών της Διοίκησης. Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων. Σχεδιασμός Διοίκηση και Πολιτική του Τουρισμού. (EL)

Η διπλωματική αυτή εργασία επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στον οίνο, στην ιστορική, πολιτισμική και επικοινωνιακή του αξία διαχρονικά και στην επιρροή που ασκεί ο οινοτουρισμός στην τουριστική βιομηχανία με τη δημιουργία προοπτικών ανάπτυξης στις οινοποιητικές επιχειρήσεις και στις αγροτικές περιοχές. Ως οινικό τουρισμό θα μπορούσαμε να ορίσουμε την επίσκεψη σε αμπελώνες, οινοποιεία, γιορτές ή διαγωνισμούς κρασιού και όπου η δοκιμή διαφόρων κρασιών ή η γνωριμία με τα κύρια χαρακτηριστικά της περιοχής αποτελούν τα πρωταρχικά κίνητρα για τους επισκέπτες. Ο οινικός τουρισμός αποτελεί μια ανερχόμενη δραστηριότητα η οποία αναπτύσσεται έξω από τις παραδοσιακές μητροπολιτικές περιοχές και θεωρείται ότι διαδραματίζει έναν ουσιαστικό ρόλο στην περιφερειακή ανάπτυξη, την απασχόληση, την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, τον τουρισμό και τις επενδύσεις. Αντικειμενικός σκοπός της έρευνας είναι η μελέτη της συμβολής του προγράμματος: «Οι Δρόμοι του Κρασιού» στην ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών. Αν δηλαδή ο συγκεκριμένος θεσμός είχε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα για τους οινοπαραγωγούς και όσους εμπλέκονται σε αυτόν, αν λειτούργησε πραγματικά ως μέσο ανάπτυξης της τουριστικής κίνησης και αν ισχύει αυτή η υπόθεση, η προβολή και η διαφήμιση αποτελούν σημαντικό ρόλο στην γνωριμία του θεσμού με το ευρύ κοινό; Τα παραπάνω ερωτήματα αποτελούν στην ουσία την προβληματική της παρούσας έρευνας η οποία επικεντρώνεται σε μια περιοχή με έντονο αγροτουριστικό χαρακτήρα και ανάπτυξη, αυτή της Βορείου Ελλάδος (Μακεδονία, Θεσσαλία, Ήπειρο, Θράκη). Συμπερασματικά λοιπόν μέσα από αυτή την μικρή σχετικά σε κλίμακα έρευνα διαπιστώθηκε η σπουδαιότητα της παραγωγής του οίνου σε αγροτουριστικές περιοχές καθώς και τις προσπάθειες των ανθρώπων που έχουν συνδέσει τη ζωή τους με τον οίνο ώστε να γίνει γνωστό στο ευρύ κοινό. Ο οινοτουρισμός στις διάφορες αγροτικές περιοχές βοήθησε σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη της περιοχής τόσο οικονομικά όσο και τουριστικά. Γι’αυτό το λόγο έχουν γίνει πιο συντονισμένες προσπάθειες προβολής και ανάπτυξης των οινοποιείων που ανήκουν στο δίκτυο «Δρόμοι του Κρασιού» και οι οινοποιοί αυτών των οινοποιείων αγωνίζονται για την καλύτερη ποιότητα του κρασιού τους αλλά και για την καλύτερη φιλοξενία των επισκεπτών τους. Έχουν καταλάβει ότι η καλλιέργεια και παραγωγή του κρασιού μπορεί να εξελιχθεί σε μία από τις βασικότερες μορφές εναλλακτικού τουρισμού.

masterThesis

Οινοτουρισμός (EL)
Wineroads (EL)
Wine-tourism (EL)
Οι δρόμοι του κρασιού (EL)


2007


2015-11-18T09:03:09Z

Χίος




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.