Εκτίμηση του πεδίου απόλυτων γεωστροφικών ταχυτήτων στο Θερμαϊκό Κόλπο με χρήση μεθόδου αντιστροφής: ένα χρήσιμο εργαλείο για την ολοκληρωμένη διαχείριση παράκτιας ζώνης

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2007 (EL)

Εκτίμηση του πεδίου απόλυτων γεωστροφικών ταχυτήτων στο Θερμαϊκό Κόλπο με χρήση μεθόδου αντιστροφής: ένα χρήσιμο εργαλείο για την ολοκληρωμένη διαχείριση παράκτιας ζώνης (EL)

Ποδάρας, Δημήτριος - Σπυρίδων

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Περιβάλλοντος. Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας. Διαχείριση Παράκτιων Περιοχών. (EL)

Στην παρούσα μελέτη επιχειρείται, μέσα από μία μέθοδο αντιστροφής, να ξεπεραστεί το πρόβλημα της αδυναμίας της ευρέως διαδεδομένης γεωστροφικής μεθόδου να υπολογίσει απόλυτες ταχύτητες γεωστροφικών ρευμάτων. Η συγκεκριμένη μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Βόρειο Αιγαίο στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χαλκιδικής, Θάσου και Σαμοθράκης (Zervakis, 2000), αίρει το πρόβλημα της σχετικότητας των ταχυτήτων διαφορετικών στρωμάτων προσφέροντας με τον υπολογισμό του βαροτροπικού τμήματος της ταχύτητας, τον «άγνωστο χ» που λείπει για την εκτίμηση των απόλυτων γεωστροφικών ρευμάτων. Η μέθοδος βασίζεται στο σχηματισμό στοιχειωδών τριγωνικών πρισμάτων μεταξύ σταθμών δειγματοληψίας και στην εφαρμογή της αρχής διατήρησης του όγκου σε καθένα από αυτά. Προστιθέμενη στη, σχετική προς αυτή, βαροκλινική ταχύτητα μας δίνει την κάθετη προς την εκάστοτε πρισματική πλευρά συνιστώσα της απόλυτης γεωστροφικής ταχύτητας. Για την εφαρμογή της μεθόδου αξιοποιήθηκαν υδρογραφικά δεδομένα από μετρήσεις CTD και ADCP στο Θερμαϊκό Κόλπο (σχήμα 1) κατά τον μήνα Σεπτέμβριο του 2006, σε συνδυασμό με τη γεωστροφική θεωρία και τους φυσικούς νόμους που εκφράζονται με τις εξισώσεις της συνέχειας. Η εικόνα της γεωστροφικής κυκλοφορίας που προέκυψε από την εφαρμογή της μεθόδου αντιστροφής (μετά από κάποιες βελτιώσεις στον προγραμματισμό και προσαρμογές των παραμέτρων στις συνθήκες της περιοχής μας, κυρίως ως προς τον προσδιορισμό του μέσου βάθους κάθε ζεύγους σταθμών και την προσαρμογή στο πρόγραμμα εκτέλεσης, της αρχικής παραδοχής πως ο βυθός αποτελεί το επίπεδο μη-κίνησης), αντικατοπτρίζει την έντονη κυκλοφορία και μάλιστα σε ένα μεγάλο μέρος κυκλωνική. Επιβεβαιώνοντας τις μετρήσεις από τα ADCP εμφανίζεται μια γενική προς νότο κίνηση στο δυτικό τμήμα, ενώ υδάτινες μάζες φαίνεται να εισέρχονται από το νοτιοανατολικό τμήμα προς το εσωτερικό (βόρειο) τμήμα του κόλπου (Hyder et al., 2002a; Zervakis et al., 2005). Επιπλέον από τα σχετικά γραφήματα ανισορροπιών φαίνεται πως η διόρθωση που επέρχεται μέσω της αντιστροφής, βελτιώνει σημαντικά το ισοζύγιο μάζας σε κάθε στοιχειώδες πρίσμα.

masterThesis

Γεωστροφικό ρεύμα (EL)
Δύναμη Coriolis (EL)
Γεωστροφία (EL)
Inverse methods (EL)
Μέθοδος αντιστροφής (EL)
Βαροτροπικότητα (EL)
Γεωστροφική ταχύτητα (EL)
Βαροκλινικότητα (EL)
Δύναμη βαροβαθμίδας (EL)
Coriolis (EL)


2007


2015-11-18T09:44:22Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.