Ανάλυση και αξιολόγηση σεναρίων της παράκτιας ζώνης του κόλπου Καλλονής νήσου Λέσβου

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2007 (EL)

Ανάλυση και αξιολόγηση σεναρίων της παράκτιας ζώνης του κόλπου Καλλονής νήσου Λέσβου (EL)

Βουλέ-Ραλλίδη, Μαρία - Δημήτριος

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Περιβάλλοντος. Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας. Διαχείριση Παράκτιων Περιοχών. (EL)

Σ’ αυτήν την εργασία, γίνεται μια προσπάθεια ανάπτυξης και αξιολόγησης σεναρίων , για την ολοκληρωμένη διαχείριση, της λεκάνης απορροής του κόλπου Καλλονής, που βρίσκεται στη νήσο Λέσβο, στην ανατολική Μεσόγειο. Η ανάλυση σεναρίων αποτελεί κυρίως στρατηγικό τρόπο δημιουργικής ενόρασης, απέναντι στις επιταχυνόμενες μεταβολές, στην συνθετότητα και την αβεβαιότητα των κοινωνικοοικονομικών και περιβαλλοντικών φαινομένων και διαμορφώνει εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης, με καλύτερη αντίληψη του μέλλοντος, περικλείοντας ποιοτικές προσδοκίες και αβεβαιότητες που τα συνήθη οικονομετρικά μοντέλα αποκλείουν (www.gbn.com/AboutScenariosDisplayServlet/09-2007). Με εστίαση στις «κινητήριες δυνάμεις» του πληθυσμού, του τουρισμού, της εντατικοποίησης της γεωργίας της κτηνοτροφίας και της αλιείας αναπτύσσονται τρία δυνατά μελλοντικά σενάρια. διαχείρισης: 1) το σενάριο οικονομικής ανάπτυξης (Economic Growth Scenario), 2) τo σενάριο ισόρροπης ανάπτυξης (Balanced Growth Scenario) και 3) το οικολογικό σενάριο διατήρησης (Conservation- based Scenario). Τα συγκεκριμένα σενάρια αναλύονται και αξιολογούνται, σύμφωνα με την εξέλιξη του πληθυσμού, τις μελλοντικές διαμορφώσεις χρήσεων γης, την μεταβολή του ζωικού κεφαλαίου, την αύξηση του τουρισμού, την μεταβολή της αλιείας και επίσης σύμφωνα και τη τομεακή κατανάλωση νερού, για άρδευση, κτηνοτροφία, νοικοκυριά, αγροτικές βιομηχανίες και τουρισμό. Η ολοκληρωμένη διαχείριση του νερού αποτελεί προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα και ανάπτυξη της περιοχής. Παράλληλα αναπτύσσονται δείκτες αειφόρου ανάπτυξης δηλαδή τρόποι καταμέτρησης του ποσοστού ικανοποίησης της κοινωνίας της περιοχής στις σύγχρονες και μελλοντικές ανάγκες και προσδοκίες των μελών της. Επίσης απεικονίζονται διαχρονικές τάσεις διαφόρων κοινωνικοοικονομικών μεγεθών ώστε να δημιουργηθεί μια βάση πάνω στην οποία να στηρίζεται η διαδικασία λήψης αποφάσεων, να προσδιοριστούν θεμελιώδεις κοινωνικοοικονομικές διαδικασίες, να ποσοτικοποιηθούν φαινόμενα, να αναδειχθεί η σχέση αιτίου - αποτελέσματος, και να υπάρξει συγκρισιμότητα μεταξύ διαφορετικών ετών και περιοχών. Στην παρούσα εργασία εφαρμόζεται επίσης ένα μαθηματικό μοντέλο προσομοίωσης για τον υπολογισμό της απορροής των θρεπτικών ουσιών αζώτου και φωσφόρου από σημειακές και μη σημειακές πηγές, που εκχύνονται στον κόλπο Καλλονής από τη λεκάνη απορροής, σύμφωνα με τα τρία προαναφερθέντα σενάρια. Βάση υπολογισμού αποτέλεσε ο αλγόριθμος Curve Number Equation (Haith and Tubbs, 1981) και μεταβλητές η μεταβολή του πληθυσμού, των χρήσεων γης του τουρισμού και του ζωικού κεφαλαίου. Στην συνέχεια γίνεται τελική αξιολόγηση των σεναρίων σύμφωνα με τις επιπτώσεις τους, δίνοντας τη δυνατότητα στους ασκούντες την διαχείριση, να επιλέξουν τη βέλτιστη πολιτική βιώσιμης ανάπτυξης, στη παράκτια ζώνη του κόλπου Καλλονής..

masterThesis

Σενάρια (EL)
Αειφορία (EL)
Sustainability (EL)
Scenarios (EL)
Indicators (EL)
Δείκτες (EL)


2007


2015-11-18T09:44:24Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.