Σχεδιασμός αντιμετώπισης κρίσεων πετρελαϊκής ρύπανσης στην περιοχή της νήσου Λέσβου

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2008 (EL)

Σχεδιασμός αντιμετώπισης κρίσεων πετρελαϊκής ρύπανσης στην περιοχή της νήσου Λέσβου (EL)

Τσίκλος, Δημήτριος - Ιωάννης

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Περιβάλλοντος. Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας. Διαχείριση Παράκτιων Περιοχών. (EL)

H δημιουργία σχεδίου επέμβασης για των περιορισμό των συνεπειών μιας πετρελαιοκηλίδας είναι μία ιδιαίτερα δύσκολη και πολύπλοκη διαδικασία. Η εμπειρία και η επιστημονική γνώση, αρχικά, πάνω σε αυτό το θέμα είναι ακόμη ιδιαίτερα περιορισμένη, κάτι που φάνηκε έντονα και κατά την προσπάθεια εύρεσης επιστημονικών άρθρων με παραδείγματα διαχείρισης περιστατικών ατυχηματικής πετρελαιοκηλίδας από δεξαμενόπλοια. Η δυσκολία στο σχεδιασμό, έγκειται σε πολλούς παράγοντες, με προφανέστερο την ίδια την πολυπλοκότητα της φύσης (όπως μορφολογία ακτών), κάτι που δημιουργεί την ανάγκη λήψεις μέτρων και αποφάσεων σε επίπεδο πρόληψης. Είναι ιδιαίτερα καλό να κατασκευαστούν εκ των προτέρων μοντέλα και υποθέσεις που θα επιτρέπουν την πρόβλεψη της ανάπτυξης μιας πετρελαιοκηλίδας και τις περιβαλλοντικές συνέπειες που θα προκύψουν. Αυτά τα μοντέλα και οι υποθέσεις πρέπει να βασίζονται στη διαθέσιμη γνώση για τα πιθανώς προσβαλλόμενα οικοσυστήματα και στα φυσικά και χημικά χαρακτηριστικά των πετρελαιοκηλίδων. Αυτά τα μοντέλα και οι υποθέσεις θα επιτρέψουν τον σχεδιασμό έρευνας και παρέμβασης σε πραγματικό χρόνο, κατευθύνοντας τις διαθέσιμες πηγές στα προβλήματα που έχουν αντικειμενικά αναγνωριστεί ως πιο πιεστικά. Επίσης, πολύ χρήσιμο είναι να υπάρχει μια καλή βάση δεδομένων σε σχέση τόσο με την οικολογία της περιοχή όσο και με τη φυσική της, ώστε τα στοιχεία να είναι προσβάσιμα ανά πάσα στιγμή. Ένα τέτοιο εργαλείο μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμο σε κατάσταση κρίσης. Ο σχεδιασμός να μην αναλαμβάνεται από μία υπηρεσία, αλλά να δημιουργείται άμεσα με την εμφάνιση της κρίσης, έκτακτη ομάδα επιστημόνων, από διάφορους κλάδους, η οποία θα συνεργάζεται και με την τοπική κοινωνία καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης. Επειδή, η επέμβαση θα πρέπει να είναι άμεση, καλό θα ήταν να υπάρχουν ειδικά πρωτόκολλα που θα τους επιτρέπει την άμεση επέμβαση και την παράκαμψη της γραφειοκρατίας. Καλό θα είναι να χρηματοδοτούνται συχνά έρευνες ώστε να είναι γνωστή η κατάσταση του συστήματος. H πιθανότητα, ακόμα και αν έχει σχεδιαστεί με μεγάλη προσοχή και ακρίβεια μία επιχείρηση, να μην επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, χωρίς αυτό να μειώνει στο ελάχιστο την σημασία και την αναγκαιότητα του σχεδιασμού και της διαχείρισης.

masterThesis

Πετρελαϊκή ρύπανση (EL)
Oil pollution (EL)
Σχέδιο αντιμετώπισης (EL)
Contingency plan (EL)


2008


2015-11-18T09:44:25Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.