Εφαρμογή βιοτικών δεικτών εκτίμησης της οικολογικής ποιότητας (Οδηγία 2000/60/ΕΚ) στο Στενό Μυτιλήνης

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2008 (EL)

Εφαρμογή βιοτικών δεικτών εκτίμησης της οικολογικής ποιότητας (Οδηγία 2000/60/ΕΚ) στο Στενό Μυτιλήνης (EL)

Κατσιάρας, Νικόλαος - Ιωάννης

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Περιβάλλοντος. Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας. Διαχείριση Παράκτιων Περιοχών. (EL)

Τα ευρωπαϊκά υδατικά οικοσυστήματα υφίστανται υποβάθμιση από ραγδαία αστική και βιομηχανική ανάπτυξη. Οι κοινοτικές οδηγίες της τελευταίας δεκαετίας του 20ου αιώνα εστίαζαν σε εξειδικευμένα περιβαλλοντολογικά ζητήματα και η διαχείριση ήταν κατακερματισμένη. Η Οδηγία 2000/60/ΕΚ αποτέλεσε ορόσημο στην ολοκληρωμένη διαχείριση των υδατικών πόρων, καθώς προσεγγίζει τη λεκάνη απορροής ως ενιαίο σύστημα, απαιτεί την συχνή εκτίμηση της οικολογικής ποιότητας και την επίτευξη Καλής Κατάστασης ως το 2015. Τα έτη που ακολούθησαν την Οδηγία, ένας σεβαστός αριθμός δημοσιεύσεων και ερευνών στόχευσαν στην ανάπτυξη μεθόδων εκτίμησης της οικολογικής κατάστασης. Στο πλαίσιο αυτής της ανάπτυξης, προσεγγίστηκε η οικολογική ποιότητα του Στενού Μυτιλήνης, που επηρεάζεται άμεσα κυρίως από τις ανθρωπογενείς πιέσεις των αστικών λυμάτων και της λειτουργίας Μονάδας Ιχθυοκαλλιεργειών, μέσω της διερεύνησης των προτύπων σύνθεσης ειδών, ποικιλότητας και αφθονίας και εφαρμόστηκαν και συγκρίθηκαν οι βιοτικοί δείκτες Bentix, AMBI και Μ-ΑΜΒΙ σε δείγματα βενθικής μακροπανίδας. Οι δείκτες Bentix και ΑΜΒΙ παρουσιάζουν Υψηλή Κατάσταση σε όλη την έκταση της περιοχής μελέτης, αντίθετα με τον δείκτη Μ-ΑΜΒΙ που περιγράφει το οικοσύστημα με σημαντικό βαθμό υποβάθμισης. Μέσω της ανάλυσης της κατανομής των οικολογικών ομάδων, φαίνεται ότι ο δείκτης Μ-ΑΜΒΙ επηρεάζεται άμεσα από τη χαμηλή ισοδιανομή που επικρατεί, λόγω κυριαρχίας του Bittium reticulatum. Όμως, η κυριαρχία του θρυμματοφάγου οργανισμού στη περιοχή μελέτης δεν συνεπάγει σε υποβάθμιση. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με την Οδηγία, δεν είναι απαραίτητη η εφαρμογή διαχειριστικών μέτρων για την βελτίωση της οικολογικής ποιότητας. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο λειμώνας Ποσειδώνιας υφίσταται υποβάθμιση ως ένα βαθμό και η Υψηλή Κατάσταση δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα.

masterThesis

WFD 2000/60/EC (EL)
Λιβάδι Ποσειδώνιας (EL)
Στενό Μυτιλήνης (EL)
Οικολογική κατάσταση (EL)
Poseidonia oceanica (EL)
Mytilini Straight (EL)
Οδηγία για τα Ύδατα (EL)
Bentix (EL)
Ecological quality (EL)
AMBI (EL)
M-AMBI (EL)
Οικολογική ποιότητα (EL)


2008


2015-11-18T09:44:26Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.