Εκτίμηση των απορριπτόμενων στην αλιεία της μηχανότρατας του αλιευτικού στόλου της Χίου.

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2008 (EL)

Εκτίμηση των απορριπτόμενων στην αλιεία της μηχανότρατας του αλιευτικού στόλου της Χίου. (EL)

Αναγνωστή, Μαρία - Χαράλαμπος

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Περιβάλλοντος. Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας. Διαχείριση Παράκτιων Περιοχών. (EL)

Κατά τη διάρκεια των περισσότερων αλιευτικών προσπαθειών, παγιδεύονται οργανισμοί που δεν αποτελούν τα πρωταρχικά "είδη στόχους" μιας αλιευτικής προσπάθειας. Τα ελιδη αυτά γνωστά ως "παραλιευόμενα" (by-catch), είναιδυνατόν να περιλαμβάνουν μικρά άτομα των ειδών στόχων, ή άλλα είδη μικρής ή μηδενικής εμπορικής αξίας. Λαμβάνοντας υπόψη μια παγκόσμια εκτίμηση του προβλήματος, τα παραλιευόμενα αντιπροσωπεύουν περίπου το 1/4 της παγκόσμιας αλιευτικής προσπάθειας (περίπου 20 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι). Τα παραλιευόμενα οφείλονται κυρίως στην όχι και τόσο μεγάλη επιλεκτικότητα των αλιευτικών εργαλείων, αλλά το πρόβλημα χειροτερεύει λόγω των οικονομικών πιέσεων οφειλόμενων στην υπεραλίευση. Αυτό οδηγεί σε μη αποτελασματική χρήση των αλιευτικών πόρων, μεταβάλλοντας την αφθονία τόσο των ειδών στόχων όσο και των μη στοχευόμενων ειδών. Πολλά απο τα παραλιευόμενα είδη, επιστρέφουν στη θάλασσα ως απορριπτόμενα. Το ελάχιστο επιτρεπτό μέγεθος εκφόρτωσης, το κόστος εκφόρτωσης, καθώς και άλλες απαγορεύσεις ενισχύουν την πολιτική των απορρίψεων. Τα περισσότερα απορριπτόμενα δεν επιβιώνουν, ωστόσο αποτελούν τροφή για άλλους οργανισμούς όπως τους σαπροφάγους των οποίων η αφθονία αυξάνεται, αλλά και των γλάρων. Για τη μείωση των παραλιευόμενων έχουν θεσπιστεί σειρές μέτρων που αφορούν την βελτίωση των αλιευτικών εργαλείων, αλλά και των αλιευτικών μεθόδων. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το μάτι του διχτυού της τράτας είναι τετράγωνο και το άνοιγμα του έχει αυξηθεί ώστε να μπορούν να διαφεύγουν τα νεαρά ιχθύδια που παγιδεύονται σ'αυτά. Η επιτυχία εφαρμογής αυτών των μέτρων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό απο την παρατεταμένη διάρκεια χρήσης του αλιευτικού εργαλείου. Τα παραλιευόμενα και κατά συνέπεια τα απορριπτόμενα είδη μιας αλιευτικής προσπάθειας, αποτελούν ένα σημαντικό παράγοντα μαζικής θνησιμότητας των ειδών, πολλά απο τα οποία και λόγω της υπεραλίευσης τους κινδυνεύουν να εξαφανιστούν. Η ανησυχία μας, για την τύχη αυτών και όχι μόνο, των ειδών είναι αρκετή προϋπόθεση για την εφαρμογή διαχειριστικών μέτρων στην αλιεία. Στην παρούσα εργασία, πραγματοποιείται εκτίμηση των απορριπτόμενων ειδών κατα την αλιευτική προσπάθεια των μηχανοτρατών του Νομού Χίου κατά το μήνα Οκτώβριο του έτους 2007.

masterThesis

Discards (EL)
Απορριπτόμενα (EL)


2008


2015-11-18T09:44:26Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.