Προσέγγιση στην ολοκληρωμένη διαχείριση της ανατολικής Λήμνου.

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2003 (EL)

Προσέγγιση στην ολοκληρωμένη διαχείριση της ανατολικής Λήμνου. (EL)

Μαυρομμάτη, Διαμαντούλα

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Περιβάλλοντος. Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας. Διαχείριση Παράκτιων Περιοχών. (EL)

Οι παράκτιες ζώνες αποτελούν ένα δυναμικό, πολύπλοκο σύστημα το οποίο έχει προσελκύσει ένα μεγάλο ποσοστό πληθυσμού παγκοσμίως. Ένα ποσοστό ζει μόνιμα στις παράκτιες ζώνες και ένα άλλο, εξίσου σημαντικό, τις επισκέπτεται περιοδικά. Πιέσεις και προβλήματα έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται, ενώ μερικές περιοχές αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος, αποδυνάμωσης του κοινωνικού ιστού και οικονομικής αστάθειας. Οι εμπλεκόμενοι στις παράκτιες ζώνες είναι πολλοί και οι συγκεντρώσεις σε αυτές, ποικίλες. Η Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Παράκτιων Ζωνών είναι ένα θέμα ζωτικής σημασίας καθώς αναμένεται να εξομαλύνει τις διαφορές, να διευθετήσει τις δραστηριότητες και να οδηγήσει τις κοινωνικές προς μία αειφορική ανάπτυξη. Για το σκοπό αυτό έχει διαμορφωθεί μια σειρά εργαλείων και μεθόδων, τα οποία υποβοηθούν την Ολοκληρωμένη Διαχείριση και χρησιμοποιούνται ανάλογα με τους στόχους και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής. Η περίπτωση μελέτης, η ανατολική Λήμνος, δεν ανήκει στην κατηγορία των επιβαρυμένων παράκτιων ζωνών. Αντίθετα, από την πλευρά του φυσικού περιβάλλοντος διαθέτει ένα τοπίο μοναδικής φυσικότητας, μαστίζεται όμως από κοινωνικό-οικονομικά προβλήματα τα οποία αν δεν επιλυθούν θα οδηγήσουν αναπόφευκτα και σε υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Η προσέγγιση στην Ολοκληρωμένη Διαχείριση της Ανατολικής Λήμνου έχει περισσότερο προληπτικό χαρακτήρα και αποσκοπεί αφενός στο να δώσει μια πολυτομεακή διάσταση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, αφετέρου στο να δημιουργήσει το κατάλληλο υπόβαθρο στην τοπική κοινωνία για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση της περιοχής.

masterThesis


2003


2015-11-18T09:44:39Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.