Το γήρας, ου γαρ μόνον έρχεται: αναπαραστάσεις της λεγόμενης «τρίτης ηλικίας» και της σεξουαλικότητας της

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2008 (EL)

Το γήρας, ου γαρ μόνον έρχεται: αναπαραστάσεις της λεγόμενης «τρίτης ηλικίας» και της σεξουαλικότητας της (EL)

Μπίτη, Ευαγγελία

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Κοινωνικών Επιστημών. Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας. Γυναίκες και Φύλα: Ανθρωπολογικές και Ιστορικές Προσεγγίσεις. (EL)

Το φύλο, η σεξουαλικότητα και η ηλικία, αποτελούν πολιτισμικές δράσεις. Μέσα από μια ολιστική προσέγγιση, μπορούμε να κάνουμε λόγο για βιολογικό και κοινωνικό φύλο, για ουσιοκρατική και κοινωνικά κατασκευασμένη σεξουαλικότητα, αλλά και για βιολογικές με κοινωνικές όψεις ηλικίας. Με βάση τις θεωρίες για το κοινωνικό φύλο, μελετώνται οι θεωρίες που έχουν υπάρξει μέχρι σήμερα για τα παραπάνω πεδία, παρατηρώντας τη μετατόπιση από φυσιολογικές – ουσιοκρατικές θεωρίες σε θεωρίες κοινωνικής / πολιτισμικής κατασκευής. Το παράδειγμα που αναλύεται εδώ, είναι η λεγόμενη «Τρίτη ηλικία». Η εικόνα που επικρατεί να έχουμε για τους ηλικιωμένους και τη σεξουαλικότητα τους ως μια λανθασμένη κοινωνικά διαμορφωμένη εικόνα. Μέσα από τις αφηγήσεις των συνομιλητών, βλέπουμε την έμφυλη και πολιτισμικά διαμορφωμένη ταυτότητα του «ηλικιωμένου» και της σεξουαλικότητας του – τόσο από τον ίδιο όσο και από τον κοινωνικό του περίγυρο – και παρατηρούμε μέσα από ποιες διαστάσεις, σκέψεις, θέσεις, αντιλήψεις, συμπεριφορές, πρακτικές, ρόλους και σχέσεις, αναλύεται η λεγόμενη «Τρίτη ηλικία» και η σεξουαλικότητα της. Τα όρια του ηλικιωμένου ατόμου και της σεξουαλικότητας του δεν είναι απόλυτα ούτε δεδομένα. Για να το κατανοήσουμε αυτό, προχωράμε σύμφωνα με την πολύ γνωστή για την ανθρωπολογία θέση, ξανασκεφτόμαστε δηλαδή το δεδομένο με νέους όρους.

masterThesis

Third age (EL)
Ηλικία (EL)
Τρίτη ηλικία (EL)
Older people (EL)
Sexuality (EL)
Σεξουαλικότητα, (EL)
Φύλο (EL)
Ηλικιωμένοι (EL)
Sex/gender (EL)
Age (EL)


2008


2015-11-18T10:03:27Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.