Κατασκευάζοντας των ανδρισμό μέσα από αντιλήψεις και πρακτικές οπαδών αθλητικών ποδοσφαιρικών συλλόγων: το παράδειγμα του Παναθηναϊκού Ομίλου

 
This item is provided by the institution :

Repository :
Institutional Repository Hellanicus
see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*
share




2009 (EN)

Κατασκευάζοντας των ανδρισμό μέσα από αντιλήψεις και πρακτικές οπαδών αθλητικών ποδοσφαιρικών συλλόγων: το παράδειγμα του Παναθηναϊκού Ομίλου (EL)

Ράλλης, Γεώργιος-Ιγνάτιος

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Κοινωνικών Επιστημών. Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας. Γυναίκες και Φύλα: Ανθρωπολογικές και Ιστορικές Προσεγγίσεις. (EL)

Την τελευταία δεκαετία στον χώρο της κοινωνικής ανθρωπολογίας υπάρχει ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη μελέτη του ποδοσφαίρου. Όπως έχει παρατηρηθεί/ καταγραφεί από τον ανθρωπολόγο C. Bromberger (1993: 118), το γήπεδο αποτελεί έναν τόπο θεάματος συγκεκριμένων αθλητικών πρακτικών όπου εκφράζονται με τρόπο θεατρικό, συμβολικό, κοινωνικές σχέσεις όπως εκείνες που αφορούν την τάξη, την εντοπιότητα και το φύλο. Αλλά και, αντιστρόφως, οι ποδοσφαιρικές αξίες και συμπεριφορές τόσο των φιλάθλων όσο και των παικτών ακόμη και το ίδιο το στυλ του «παιχνιδιού» διαμορφώνονται από τις ταξικές, τοπικές και έμφυλες ταυτότητες. Στην τρέχουσα εργασία θα περιοριστούμε στη διαπλοκή γενικότερα του ποδοσφαίρου -και ειδικότερα μέσω Παναθηναϊκού Αθλητικού Συλλόγου - με τις κοινωνικές σχέσεις του φύλου και την ανδρική ταυτότητα. Εξάλλου, το ποδόσφαιρο αποτελεί ένα από τα προνομιακά πεδία μελέτης του ανδρισμού, αφού θεωρείται κατεξοχήν ανδρικό σπορ τόσο ως θέαμα όσο και ως αθλητική πρακτική.

masterThesis

Masculinity (EL)
Fans (EL)
Legal order (EL)
Σεξουαλικότητα (EL)
Συναίσθημα (EL)
Οπαδοί (EL)
Εδαφικότητα (EL)
Ποδόσφαιρο (EL)
Ανδρισμός (EL)
Football (EL)
Territoriality (EL)
Έννομη τάξη (EL)
Sexuality (EL)
Emotion (EL)


2009


2015-11-18T10:03:32Z

Μυτιλήνη




*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)