Έμφυλες προσλήψεις του κινηματογράφου της ελληνίδας σκηνοθέτριας Όλγας Μαλέα

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2007 (EL)

Έμφυλες προσλήψεις του κινηματογράφου της ελληνίδας σκηνοθέτριας Όλγας Μαλέα (EL)

Διαμάντη, Φιλίππα

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Κοινωνικών Επιστημών. Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας. Γυναίκες και Φύλα: Ανθρωπολογικές και Ιστορικές Προσεγγίσεις. (EL)

Η παρούσα ερευνητική μεταπτυχιακή εργασία ανήκει στο πεδίο της Ανθρωπολογίας των ΜΜΕ. Το θέμα της μελέτης μου είναι ο τρόπος πρόσληψης του κινηματογραφικού έργου της Ελληνίδας σκηνοθέτριας Όλγας Μαλέα. Οι ταινίες που εξετάζω είναι Ο Οργασμός της Αγελάδας (1996), Η Διακριτική Γοητεία των Αρσενικών (1999) και Το Ριζότο. Αυτό που με ενδιαφέρει να μελετήσω είναι αν το φύλο παίζει ρόλο στον τρόπο πρόσληψης των συγκεκριμένων ταινιών ή αν υπάρχουν κάποιοι άλλοι παράγοντες όπως η κοινωνική τάξη, η ηλικία, η σεξουαλικότητα, το μορφωτικό επίπεδο, η οικογενειακή κατάσταση κ.ά., οι οποίοι καθορίζουν την πρόσληψη. Το ερευνητικό μου εργαλείο ήταν η μέθοδος της συνέντευξης. Για την ανάλυση των συνεντεύξεων χρησιμοποιώ τη θεωρία της κοινωνικο-πολιτιστικής προσέγγισης. Η κοινωνικο-πολιτιστική θεωρία προβαίνει στην κειμενική ανάλυση της τηλεόρασης αντιμετωπίζοντας τις τηλεοπτικές εκπομπές ως τηλεοπτικό κείμενο και τον θεατή ως αναγνώστη. Στην έρευνά μου «δανείζομαι» τις έννοιες του κειμένου, του αναγνώστη και του λόγου που έχουν χρησιμοποιηθεί από την κοινωνικο-πολιτιστική προσέγγιση για τη μελέτη της τηλεόρασης, αντιμετωπίζοντας έτσι το κινηματογραφικό υλικό της Όλγας Μαλέα ως κινηματογραφικό κείμενο.

masterThesis

Σεξουαλικότητα (EL)
Πρόσληψη (EL)
Sexuality (EL)
Gender (EL)
Φύλο (EL)
Εμφυλη πρόσληψη (EL)
Olga malea (EL)
Κινηματογράφος (EL)
Cinema (EL)
Ολγα μαλέα (EL)


2007


2015-11-18T10:03:38Z

Μυτιλήνη
*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.