Σχέσεις εξουσίας, μορφές αντίστασης και ισλαμική μαντίλα: το συμβολικό υπό το πρίσμα της πολιτικής διάστασης

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2010 (EL)

Σχέσεις εξουσίας, μορφές αντίστασης και ισλαμική μαντίλα: το συμβολικό υπό το πρίσμα της πολιτικής διάστασης (EL)

Μιχάλη, Ευαγγελία - Χρήστος

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Κοινωνικών Επιστημών. Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας. Γυναίκες και Φύλα: Ανθρωπολογικές και Ιστορικές Προσσεγγίσεις. (EL)

Ο στόχος της παρούσας εργασίας είναι η μελέτη της πρακτικής της κάλυψης των μουσουλμάνων γυναικών με άξονα τη συμβολική της σημασία. Οι έντονες διαμάχες που έχουν ξεσπάσει τόσο σε δυτικές όσο και σε μουσουλμανικές και αραβικές χώρες με αναφορά την ισλαμική μαντίλα σχετίζονται με το γεγονός ότι υπάρχει μια διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην ‘οπισθοδρομική’ ιδεολογία του Ισλάμ και στην ‘προοδευτική’ ιδέα του ευρωπαϊκού εκμοντερνισμού, ενώ οι μουσουλμάνες είναι αυτές που ταλαντεύονται ανάμεσα στον ισλαμικό φονταμενταλισμό και στον εκμοντερνισμό. Παρόλο που έχουν περάσει αρκετές δεκαετίες από την επικράτηση των δυτικών δυνάμεων στα μουσουλμανικά και αραβικά εδάφη και του διλήμματος επιλογής ανάμεσα στην διατήρηση ή την δυτικοποίηση των ισλαμικών αξιών, η πρακτική της κάλυψης των μουσουλμάνων γυναικών μέχρι σήμερα προκαλεί έντονες συζητήσεις. Το γεγονός ότι οι μουσουλμάνες αντιμετωπίζονται ως θύματα και η μαντίλα είναι μια παρεξηγημένη πρακτική παρεμποδίζει την κατανόηση διάφορων στρατηγικών που χρησιμοποιούν οι γυναίκες μέσω της κάλυψης. Παρόλο που η μαντίλα έχει θεωρηθεί ως μια μορφή καταπίεσης τους, εθνοτικό στερεότυπο και αντίθετη στη νεωτερικότητα και στα δικαιώματα των γυναικών, υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι γυναίκες μέσω του συμβολισμού του σώματος και του ντυσίματος τους προσπαθούν να πετύχουν διάφορους στόχους.

masterThesis

Islamic headscarf (EL)
Μουσουλμανικές κοινωνίες (EL)
Μουσουλμάνες (EL)
Κάλυψη (EL)
Veiling (EL)
Muslim women (EL)
Muslim societies (EL)
Ισλαμική μαντίλα (EL)


2010


2015-11-18T10:03:45Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.