Η γενοκτονία των Εβραίων και των Ρομά από το ναζιστικό καθεστώς: η περίπτωση του ολοκαυτώματος κατά την διάρκεια και μετά το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2014 (EL)

Η γενοκτονία των Εβραίων και των Ρομά από το ναζιστικό καθεστώς: η περίπτωση του ολοκαυτώματος κατά την διάρκεια και μετά το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου (EL)

Καλαβρής, Δημήτρης - Αθανάσιος

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Κοινωνικών Επιστημών. Τμήμα Κοινωνιολογίας. Ευρωπαϊκές Κοινωνίες και Ευρωπαΐκή Ανθρωπολογία. (EL)

Όπως συμβαίνει συχνά, αυτή η εργασία προέκυψε ύστερα από συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν πάνω στο θέμα του Ολοκαυτώματος. Οι ιστορικές και θεωρητικές παρερμηνείες του Ολοκαυτώματος ως γεγονότος συνέβαλαν ώστε να γίνει μια επαναπροσέγγιση του θέματος, έτσι ώστε να τονιστούν τα αθέατα σημεία (κοινωνικά, πολιτικά, ιστορικά) και να επανανοηματοδοτηθούν εκείνες οι αναλύσεις που αποτέλεσαν τις κυρίαρχες ιδεολογίες. Σκοπός της εργασίας δεν είναι μόνο να αποτυπωθεί και να γίνει μια απλή ανάλυση του αριθμού των θυμάτων της φασιστικής και ναζιστικής θηριωδίας που έλαβε μέρος στους κόλπους της «πολιτισμένης» και ντυμένης από το «πνεύμα του Διαφωτισμού» Ευρώπης, αλλά να παρουσιαστεί και να αναλυθεί η κουλτούρα της ναζιστικής βίας η οποία αποτυπώθηκε με τον πιο απάνθρωπο και χυδαίο τρόπο στην ιστορική και συλλογική μνήμη. Επιπλέον, ένας δεύτερος λόγος για τον οποίο συγγράφεται η συγκεκριμένη εργασία είναι η ανάλυση και αναπαράσταση των στρατοπέδων συγκέντρωσης και εξόντωσης μέσα από τις προσωπικές μαρτυρίες των Ελλήνων Εβραίων που επέζησαν από ένα φρικτό κολαστήριο το οποίο είχαν κατασκευάσει οι ναζί τόσο για την καταστροφή του σώματος όσο και για την ισοπέδωση του πνεύματος. Η λογοτεχνία έρχεται όχι απλώς να ερμηνεύσει αλλά να αναλύσει και να αποτυπώσει γραπτός το όλο σύστημα καταστροφής και αντικειμενοποίησης του ίδιου του ανθρώπου. Ο Primo Levi και ο Jean Amery μέσα από τις διαφορετικές προσεγγίσεις τους συμβάλουν σε ικανοποιητικό βαθμό ώστε να κατανοήσουμε την όλη λειτουργία και δομή των στρατοπέδων.
The purpose of this thesis is not only to analyze and elucidate unseen aspects of the genocide of Jews and Roma by the Nazis, but also to analyze the nature and structure of the prison that allegedly led to the implementation of concentration camps, addressing the euthanasia program in a few words as well. Also, the purpose of this study is to elucidate some obscure aspects of the Holocaust. Victims were not only Jews and Roma but also homosexuals, Soviet prisoners of war, Poles, anti-social, political prisoners, Serbs from the Ustasha regime.

masterThesis

Nazi regime (EL)
Γενοκτονία (EL)
Holocaust (EL)
Στρατόπεδα συγκέντρωσης (EL)
Θάλαμοι αερίων (EL)
Gas chamber (EL)
Humanity (EL)
Ανθρωπότητα (EL)
Concentration camps (EL)
Ναζιστικό καθεστώς (EL)
Genocide (EL)
Ολοκαύτωμα (EL)


2014


2015-11-18T10:08:38Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.