European governance and new administrative forms in Greece : the Callikrates challence

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2011 (EL)

European governance and new administrative forms in Greece : the Callikrates challence (EL)

Δημάκη, Βασιλική - Αθανάσιος

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Κοινωνικών Επιστημών. Τμήμα Κοινωνιολογίας. Ευρωπαϊκές Κοινωνίες και Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση. (EL)

Η παρούσα εργασία σε ένα πρώτο επίπεδο μελετά την πορεία των δομών, των κανόνων και των διαδικασιών της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης και τον τρόπο με τον οποίο οδηγούν στην Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Μέσα από την εξέταση μιας σειράς θεωρείων και αρχών καταλήγουμε στην έννοια του εξευρωπαϊσμού. Ειδικότερα καταλήγουμε στο Ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο για τις Περιφέρειες και τις Τοπικές Διοικήσεις. Σε ένα δεύτερο επίπεδο η εργασία ασχολείται με την πορεία του ελληνικού συστήματος διοίκησης και με την πρόσφατη αλλαγή των διοικητικών δομών στην Ελλάδα στα πλαίσια του προγράμματος «Καλλικράτης». Εξετάζεται κατά πόσο η «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης» συμβαδίζει με τις αντίστοιχες προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ποια εργαλεία (ποιες μεθόδους) δίνει ο νέος νόμος ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να αναπτυχτεί, να αυτονομηθεί και να μάθει να επικοινωνεί όχι κρατικά, αλλά στη βάση της περιφέρειας.Το γενικό εύρημα της παρούσας μελέτης είναι ότι η επανασχεδίαση του ελληνικού διοικητικού συστήματος έχει μελετηθεί πολύ προσεκτικά και είναι σύμφωνη με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές που μελετήθηκαν στο πρώτο μέρος. Συμπνέει απόλυτα με το πνεύμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δίνοντας καινοτόμες λύσεις και εισάγοντας νέα θεσμικά εργαλεία. Επίσης είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι δε χρησιμοποιούνται επιθετικές μέθοδοι και διατηρούνται οι φόρμουλες εκείνες που μέχρι τώρα δούλευαν καλά για την χώρα και μέσα στους κόλπους τους έχει αποκτηθεί τεράστια εμπειρία που δεν πρέπει να χαθεί. Εάν εξαιρέσουμε τη δυσκολία μετάβασης από το παλαιό θεσμικό σύστημα στο νέο, και τα προβλήματα των οποίων όλοι έχουμε γίνει μάρτυρες τον τελευταίο καιρό κατά την παρθενική εφαρμογή του νέου νόμου, το νέο σύστημα στη θεωρητική του βάση είναι πολλά υποσχόμενο τόσο στην προοπτική ενίσχυσης των εννοιών της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης και της τοπικής διακυβέρνησης στη Ελλάδα, όσο και στην καλύτερη απορρόφηση και υλοποίηση των ευκαιριών που δίνονται στα πλαίσια της ευρωπαϊκής περιφερειακής πολιτικής.

masterThesis

Regional Politics (EL)
European Union (EL)
Government (EL)
Europe (EL)
Callikrates (EL)
European integration (EL)
Europeanization (EL)
Multilevel Governance (EL)
Region (EL)
European governance (EL)
Decentralized administration (EL)


2011


2015-11-18T10:08:51Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.