Περιοδικές λύσεις για το σύστημα Van der Pol

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2007 (EL)

Περιοδικές λύσεις για το σύστημα Van der Pol (EL)

Παπαβαρνάβα, Όλγα

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Μαθηματικών. Μαθηματική Μοντελοποίηση στις Φυσικές Επιστήμες και τις Σύγχρονες Τεχνολογίες. (EL)

Στην εργασία αυτή ασχοληθήκαμε με την ύπαρξη περιοδικών λύσεων για συστήματα διαφορικών εξισώσεων.Στο πρώτο κεφάλαιο θα αναφέρουμε κάποιες βασικές έννοιες , ορισμούς και αποτελέσματα στα οποία βασίζεται η μεθοδολογία που θα χρησιμοποιήσουμε. Η μεθοδολογία αυτή, η οποία παρουσιάζεται στο δεύτερο κεφάλαιο βασίζεται στην εφαρμογή του θεωρήματος Poincaré-Bendixson, με χρήση του οποίου είναι δυνατόν να αποδειχθεί η ύπαρξη οριακών κύκλων για μια μεγάλη και σημαντική κλάση εξισώσεων. Στο τρίτο κεφάλαιο, παρουσιάζουμε μια όμορφη ωστόσο απλή προσεγγιστική μέθοδο για τον προσδιορισμό του πλάτους της ταλάντωσης που περιγράφεται από τον οριακό κύκλο. Η μέθοδος αυτή μας παρέχει επιπλέον ένα κριτήριο για την ευστάθεια του οριακού κύκλου. Στο τέταρτο και τελευταίο κεφάλαιο έχουμε μια σύντομη παρουσίαση αποτελεσμάτων από αριθμητικές εξομοιώσεις για την συμπεριφορά του οριακού κύκλου της εξίσωσης van der Pol. Με χρήση του MATHEMATICA, κατασκευάσαμε τον οριακό κύκλο της εξίσωσης αυτής για διάφορες τιμές της παραμέτρου ε, όπως και τις αντίστοιχες λύσεις. Πραγματοποιήσαμε αντίστοιχες δοκιμές για το σύστημα Rayleigh. Πιστεύουμε ότι παρουσιάζουν ενδιαφέρον τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τις εξομοιώσεις αυτές σε σχέση με την αποτελεσματικότητα της μεθόδου προσέγγισης του πλάτους του οριακού κύκλου και με τα οποία ολοκληρώνουμε την παρουσίαση αυτής της εργασίας.

masterThesis

Van der Pol (EL)
Οριακός κύκλος (EL)
Poincare Bendixson (EL)
Περιοδικές λύσεις (EL)


2007


2015-11-18T10:20:15Z

Σάμος




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.