Εκκρεμείς συγκρούσεις στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και τα εμπόδια για την επιλυσή τους (η περίπτωση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ)

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2013 (EL)

Εκκρεμείς συγκρούσεις στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και τα εμπόδια για την επιλυσή τους (η περίπτωση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ) (EL)

Ρούσου, Μαρία - Αλέξιος

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών. Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών. Πολιτικές, Οικονομικές και Διεθνείς Σχέσεις στη Μεσόγειο. (EL)

Η ευρύτερη περιοχή της Μαύρης θάλασσας αποκτά με ταχύτατους ρυθμούς ολοένα μεγαλύτερη σημασία, αφού στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον αποτελώντας μια γεωγραφική περιοχή αυξημένου γεωπολιτικού βάρους. Καθώς εντοπίζεται γεωγραφικά στη συμβολή μεταξύ της Ευρώπης, Κεντρικής Ασίας και της Μέσης Ανατολής, διαθέτει μεγάλη γεωστρατηγική και οικονομική σημασία αφού αποτελεί περιοχή παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας και κυρίως διαμετακόμισης/διέλευσης φυσικού αερίου και πετρελαίου. Επιπλέον, αποτελεί μια σημαντική νέα αγορά με μεγάλο αναπτυξιακό δυναμικό και ευοίωνες προοπτικές ενδυνάμωσης των εμπορικών συναλλαγών και αύξησης των επενδύσεων. Ταυτόχρονα, όμως, στην περιοχή εντοπίζονται διάφορα εκκρεμή προβλήματα, κατάλοιπα σε ένα βαθμό της επώδυνης μετάβασης στα δεδομένα της μετά-ψυχροπολεμικής εποχής. Ο σημαντικότερος εν δυνάμει κίνδυνος αποσταθεροποίησης είναι οι «εκκρεμείς συγκρούσεις/διενέξεις» εντός του εδάφους της Μολδαβίας (Υπερδνειστερίας), της Γεωργίας (Αμπχαζία και Νότια Οσετία) και μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν (Ναγκόρνο-Καραμπάχ), το οποίο και θα εξετάσω εκτενέστερα στην παρούσα εργασία, ενώ η κατάσταση επιβαρύνεται σημαντικά από τα συμφέροντα των έξω-περιφερειακών χωρών και από προβλήματα στο εσωτερικό των κρατών της περιοχής, όπως το οργανωμένο έγκλημα, η λαθρομετανάστευση, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος (κ.ά.).

masterThesis

Εκκρεμείς συγκρούσεις (EL)
Αζερμπαϊτζάν (EL)
Nagorno Karabakh conflict (EL)
Ναγκόρνο Καραμπάχ (EL)
Ε.Ε, ΝΑΤΟ, Τουρκία, Ρωσία, Ιράν (EL)
MINSK GROUP (EL)
Δημοκρατία του Ναγκόρνο Καραμπάχ (EL)
Artsakh (EL)
Αρμενία (EL)


2013


2015-11-18T10:26:41Z

Ρόδος
*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.