δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
Μελέτη και Υλοποίηση Υποβάθρου Η/M Ακτινοβολίας από Κεραίες Κινητής Τηλεφωνίας
(EL)
Παναγιωτίδης, Δημήτριος
Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων. Τεχνολογίες και Διοίκηση Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων.
(EL)
Οι ασύρματες ηλεκτρονικές επικοινωνίες - ιδίως η κινητή τηλεφωνία και (σύντομα) το ασύρματο Διαδίκτυο και η ψηφιακή τηλεόραση - διεισδύουν με τρόπο καταλυτικό στην προσωπική και επαγγελματική δραστηριότητα της πλειοψηφίας των πολιτών και τείνουν να αποτελέσουν αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινότητάς τους. Το γεγονός αυτό επιφέρει τεράστια ώθηση στον τομέα της οικονομίας, διευρύνει την αγορά εργασίας και προσδίδει διαφορετικές διαστάσεις και δυνατότητες στην ανθρώπινη επικοινωνία. Όμως, παράλληλα, αποτελεί εστία προβληματισμού, ως προς τις επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην υγεία των πολιτών, προκαλώντας συγχρόνως ποικίλες αντιδράσεις. Σκοπός της εργασίας είναι να γίνει μελέτη μεθόδων υπολογισμού των εκπεμπόμενων ηλεκτρομαγνητικών πεδίων από κεραίες σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας, κεραίες που χρησιμοποιούνται σε επίγειους δορυφορικούς σταθμούς και συνήθως είναι κάτοπτρα παραβολικής επιφάνειας και ονομάζονται κεραίες ανακλαστήρα (ή aperture antennas) και μικροκυματικές κεραίες – ζεύξεις που κυρίως είναι κάτοπτρα κυκλικής διατομής και χρησιμοποιούνται στις υπηρεσίες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας για συνδέσεις σημείων (point to point microwave radio antennas). Η εφαρμογή που υλοποιήθηκε έχει ως κύριο στόχο της, τον υπολογισμό ενός δείκτη (ΔΕΠΠΣ) άμεσα συνδεδεμένο με τη δυνατότητα κάποιου να βρίσκεται στο πεδίο μιας κεραίας. Συγκεκριμένα, δημιουργήθηκε λογισμικό, στο Integrated Development Environment (IDE) της Microsoft, Visual Studio 2005, στη γλώσσα προγραμματισμού C#, που υλοποιεί μέρος των μεθόδων της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) για τα προαναφερθέντα είδη κεραιών. Αρχικά παρουσιάζουμε την απαραίτητη θεωρία κεραιών και τα κύρια χαρακτηριστικά τους, γνώση προααπαιτούμενη για την κατανόηση των αλγόριθμων. Αφού αναλυθούν διεξοδικά οι έννοιες αυτές, ακολουθούν οι ίδιοι οι αλγόριθμοι και η σχετική μεθοδολογία που χρησιμοποιείται. Στη συνέχεια παρουσιάζεται η εφαρμογή που χρησιμοποιεί τους αλγόριθμους αυτούς, ο τρόπος χρήσης της και αναφορικά οι μικρές παραδοχές που έχουν γίνει σχετικά με τους αρχικούς αλγόριθμους. Τέλος, δίνεται ο γενικός κώδικας του προγράμματος, εκτός του κώδικα που δημιουργεί το γραφικό κομμάτι του προγράμματος.
*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.
Βοηθείστε μας να κάνουμε καλύτερο το OpenArchives.gr.