Ηλεκτρονικό έγκλημα και ηλεκτρονική εγκληματολογία = Computer Crime and Computer Forensics

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2009 (EL)

Ηλεκτρονικό έγκλημα και ηλεκτρονική εγκληματολογία = Computer Crime and Computer Forensics (EL)

Ζίγκας, Γεώργιος - Δημήτριος

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων. Τεχνολογίες και Διοίκηση Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων. (EL)

Τα τελευταία χρόνια οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και το διαδίκτυο έχουν επιφέρει αλλαγές στον τρόπο ζωής των ανθρώπων, καθώς όλο και περισσότερα άτομα από όλο τον κόσμο μέσω αυτών επικοινωνούν μεταξύ τους, ανταλλάσουν μηνύματα, προβαίνουν σε αγοροπωλησίες, εκτελούν τραπεζικές συναλλαγές κ.α. Όμως αυτή την τεχνολογική επανάσταση των τελευταίων χρόνων δεν άργησαν να την αντιληφθούν και οι εγκληματίες, οι οποίοι άρχισαν να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και τις υπηρεσίες που προσφέρει με απώτερο σκοπό τη διευκόλυνση των εγκληματικών πράξεων τους. Έτσι πλέον ο τόπος του εγκλήματος αλλάζει από έναν τόπο του πραγματικού κόσμου σε έναν διαδικτυακό. Επιπλέον έχουν αναπτυχθεί και νέου είδους εγκλήματα που δεν υπήρχαν στο παρελθόν, για παράδειγμα online κλοπή κωδικών καρτών, επιθέσεις άρνησης υπηρεσιών (Denial Of Services, DOS), παιδική πορνογραφία στο διαδίκτυο, πειρατεία λογισμικού κτλ. Παράλληλα με την αύξηση των ηλεκτρονικών εγκλημάτων (Computer Crime) έγινε κατανοητό ότι η σύσταση και η στελέχωση των διωκτικών και αστυνομικών αρχών με εξειδικευμένο προσωπικό είναι επιτακτική, έτσι ώστε να κατανοηθεί αυτή η νέα μορφή εγκλήματος. Τα άτομα αυτά θα πρέπει να κατέχουν τόσο τεχνικές όσο και νομικές γνώσεις. Τεχνικές για να μπορούν να κατανοήσουν το ηλεκτρονικό έγκλημα και νομικές για να είναι σε θέση να τεκμηριώσουν και να παρουσιάσουν στους ανθρώπους του νομικού συστήματος τα τεχνικά ζητήματα των εκάστοτε εγκλημάτων. Ουσιαστικά αυτοί οι άνθρωποι αποτελούν τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στην επιστήμη της πληροφορικής και στο νομικό σύστημα δημιουργώντας έτσι μία νέα επιστήμη που ονομάζεται ηλεκτρονική εγκληματολογία (Computer Forensics). Σε αυτή την εργασία παρουσιάζονται και εξετάζονται οι κατηγορίες του ηλεκτρονικού εγκλήματος, τα χαρακτηριστικά και τα κίνητρα των κυβερνοεγκληματιών (Cybercriminals) καθώς επίσης και τα θύματα αυτών. Έπειτα αναλύεται και παρουσιάζεται η επιστήμη της ηλεκτρονικής εγκληματολογίας και η διαδικασία που ακολουθείται σε περιπτώσεις ηλεκτρονικών εγκλημάτων (Computer Forensics Process). Στη συνέχεια ακολουθεί μία αναφορά στους σημαντικότερους νόμους που σχετίζονται με το ηλεκτρονικό έγκλημα, σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Τέλος παρουσιάζεται και αναλύεται ένα σενάριο Computer Forensics.

masterThesis

Computer forensics (EL)
Cybercrime (EL)
Κυβερνοέγκλημα (EL)
Digital evidence (EL)
Νομικά ζητήματα (EL)
E-crime (EL)
Ηλεκτρονικό έγκλημα (EL)
Computer crime (EL)
Ψηφιακές αποδείξεις (EL)
Legal issues (EL)
Ηλεκτρονική εγκληματολογία (EL)


2009


2015-11-18T10:40:12Z

Σάμος




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.