Η επίδραση της ομοιοπαθητικής θεραπείας στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των εμμηνοπαυσιακών γυναικών

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2013 (EL)

Η επίδραση της ομοιοπαθητικής θεραπείας στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των εμμηνοπαυσιακών γυναικών (EL)

Δουράτσου, Μαρία (Ελπιδοφόρος)

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων. Ολιστικά Εναλλακτικά Θεραπευτικά Συστήματα - Κλασσική Ομοιοπαθητική. (EL)

Για την διερεύνηση της επίδρασης της ομοιοπαθητικής θεραπείας στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των Ελληνίδων γυναικών στην εμμηνόπαυση, παρακολουθήσαμε και μελετήσαμε ένα δείγμα 10 γυναικών. Οι γυναίκες αυτές, ηλικίας 40-60 ετών, επελέγησαν τυχαία από τις προσερχόμενες προς εξέταση στο ομοιοπαθητικό ιατρείο. Για την εκτίμηση χρησιμοποιήθηκε ερωτηματολόγιο που περιείχε δύο ενότητες: α. Δημογραφικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά των γυναικών και β. κλίμακα ποιότητας ζωής στην εμμηνόπαυση (the Hilditch menopause-specific quality of life scale). Οι γυναίκες εκτιμήθηκαν σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους, με μεσοδιάστημα έξι μηνών ανάμεσα στις δύο συνεντεύξεις. Σε αυτό το διάστημα, οι γυναίκες υποβλήθηκαν σε ομοιοπαθητική αγωγή για τουλάχιστον 3 μήνες. Οι ουσίες ομοιοπαθητικής αγωγής που επιλέχτηκαν ήταν Sepia officinalis, Ignasia, Natrium ureaticum, Licopodium. Από την στατιστική ανάλυση διαπιστώθηκαν τα εξής: Οι γυναίκες που έρχονται στο ομοιοπαθητικό ιατρείο αναζητούν ανακούφιση για 3 μεγάλες ενότητες συμπτωμάτων: Αγγειοκινητικές διαταραχές (εξάψεις, εφιδρώσεις, ταχυκαρδία), 6 στις 10 γυναίκες. Ψυχολογικές διαταραχές (άγχος, κατάθλιψη, ευερεθιστότητα, μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, μειωμένη ικανότητα ανταπόκρισης στις καθημερινές απαιτήσεις της ζωής), 10 στις 10 γυναίκες. Ουρογεννητικές διαταραχές (κολπική ατροφία, ξηρότητα, κνησμός, δυσπαρευνία, λοιμώξεις, συχνουρία, ακράτεια), 9 στις 10 γυναίκες. Η λήψη ομοιοπαθητικής θεραπείας διαπιστώνεται να προσφέρει σημαντικό όφελος ως προς την ανακούφιση από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. 80% των γυναικών που έλαβαν ομοιοπαθητική θεραπεία, δήλωσαν ανακούφιση λίγες ημέρες κατόπιν πρώτης ομοιοπαθητικής αγωγής. Οι γυναίκες που έλαβαν ομοιοπαθητική θεραπεία ανέφεραν άμεσα σημαντική βελτίωση σε ότι αφορά την ψυχολογία τους (άγχος, κατάθλιψη, διαταραχές ύπνου, κ.λ.π) συγκριτικά με τις γυναίκες που έλαβαν ορμονική υποκατάσταση. Όσον αφορά την ύφεση των γενικότερων συμπτωμάτων (εφιδρώσεις, δυσπαρευνία, ουρολοιμώξεις, κλπ.) στις δυο συγκρινόμενες ομάδες, δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές. Ομοιοπαθητική θεραπεία στην Ελλάδα λαμβάνουν κυρίως γυναίκες που έχουν μεγαλώσει σε αστικές περιοχές, που έχουν υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης και επάγγελμα αυξημένης ευθύνης. Η ομοιοπαθητική θεραπευτική μέθοδος έχει αποδειχθεί πολύ ωφέλιμη σε γυναίκες την περίοδο της εμμηνόπαυσής τους. Τα συμπτώματα (ιδίως τα ψυχοδιανοητικά) ελαττώνονται και πολλές φορές εξαλείφονται. Βεβαίως με την μελέτη περισσοτέρων περιστατικών θα έχουμε καλύτερη ανάλυση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας.

masterThesis

Γυναίκες (EL)
Ομοιοπαθητική (EL)
Menopause (EL)
Εναλλακτική ιατρική (EL)
Εμμηνόπαυση (EL)
Homeopathy (EL)


2013


2015-11-18T10:42:00Z

Σύρος




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.