Τεχνικές ευφυούς ελέγχου στην αυτοματοποιημένη διαχείριση αποθήκης

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2009 (EL)

Τεχνικές ευφυούς ελέγχου στην αυτοματοποιημένη διαχείριση αποθήκης (EL)

Αθανασίου, Ιωάννης - Γεράσιμος

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων. Σχεδίαση Διαδραστικών και Βιομηχανικών Προϊόντων και Συστημάτων. (EL)

Τα τελευταία χρόνια μεγάλο ποσοστό έρευνας έχει επικεντρωθεί σε ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα της επιστήμης των logistics και της επιστήμης της διαχείρισης και σχεδιασμού εγκαταστάσεων. Ειδικότερα, το πρόβλημα χρονοπρογραμματισμού(scheduling) είναι ένα από τα πιο πολύπλοκα συνδυαστικά προβλήματα που έχουν ποτέ διατυπωθεί. Στην παρούσα εργασία το πρόβλημα χρονοπρογραμματισμού (π.χ. διαδοχής εργασιών) και ευρύτερου ελέγχου των διαδικασιών αποθήκευσης αναπτύσσεται και αναλύεται. Το πρόβλημα της συλλογής παραγγελιών (order-picking) από μία αποθήκη (warehouse), εντασσόμενο στην προηγούμενη ευρύτερη κατηγορία συνδυαστικών προβλημάτων, αποτελεί ένα ειδικό πρόβλημα πλανόδιου πωλητή (TSP) το οποίο απαιτεί τεχνικές ευφυούς ελέγχου για την άμεση επίλυσή του και για την τελική δρομολόγηση των συστημάτων αποθήκευσης (warehousing systems) με παράλληλο στόχο την ελαχιστοποίηση του συνολικού χρόνου κίνησης και τοιουτοτρόπως και του κόστους συλλογής αγαθών. Συγκεκριμένα το πρόβλημα της δρομολόγησης (routing) συλλογής παραγγελιών (order-picking) κατατάσσεται ως ένα Steiner πρόβλημα πλανόδιου πωλητή (Steiner TSP). Η ανάγκη για χρήση τεχνικών ευφυούς ελέγχου απορρέει από το γεγονός ότι το πρόβλημα πλανόδιου πωλητή (TSP) είναι NP-complete. Στην παρούσα εργασία, κατασκευάζεται ένας γενετικός αλγόριθμος για την επίλυση του προβλήματος, ενώ προβάλλονται και προτάσεις για περαιτέρω βελτίωση του αλγόριθμου σε εφαρμογές συλλογής παραγγελιών από αποθήκη. Γενικά, για την εύρεση μίας βέλτιστης λύσης ή λύσεων κοντά στη βέλτιστη για ένα δεδομένο πρόβλημα TSP, οι γενετικοί αλγόριθμοι (GAs) αποτελούν έναν αποτελεσματικό τύπο αλγόριθμου προσεγγιστικής βελτιστοποίησης. Η εφαρμογή γενετικών αλγόριθμων για ένα συγκεκριμένο πρόβλημα, όπως ένα πρόβλημα τύπου TSP, απαιτεί τον σχεδιασμό αποτελεσματικών τελεστών διασταύρωσης και μετάλλαξης, αλλά και μεθόδων αναπαραγωγής.

masterThesis

Συστήματα αποθήκευσης (EL)
Πρόβλημα του πλανόδιου πωλητή (EL)
Warehouse (EL)
Steiner TSP (EL)
Operators (EL)
Order routing (EL)
Travelling salesman problem (EL)
Order picking (EL)
Intelligent control techniques (EL)
Αποθήκη (EL)
Δρομολόγηση παραγγελιών (EL)
Συλλογή παραγγελιών (EL)
Genetic algorithms (EL)
TSP (EL)
Συντελεστές γενετικού αλγόριθμου (EL)
Γενετικός αλγόριθμος (EL)
Warehousing systems (EL)
Matlab (EL)


2009


2015-11-18T10:42:30Z

Σύρος




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.