Μεταβολή στη σύνθεση των διοικητικών συμβουλίων υπό το πρίσμα της εταιρικής διακυβέρνησης

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2010 (EL)

Μεταβολή στη σύνθεση των διοικητικών συμβουλίων υπό το πρίσμα της εταιρικής διακυβέρνησης (EL)

Κοκκινάκη, Βασιλική - Γεώργιος

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Επιστημών της Διοίκησης. Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων. Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. (EL)

Η Εταιρική Διακυβέρνηση άρχισε να χρησιμοποιείται ευρέως στις αρχές τις δεκαετίας του 1990. Αποκορύφωμα της διάδοσης και της σπουδαιότητας της αποτέλεσε η Έκθεση της Επιτροπής Cadbury (Cadbury Report) το 1992 και αφορμή αποτέλεσε το τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο που ανέκυψε στην εταιρία Maxwell το 1991. Πρόκειται για το πρώτο ευρέως διαδεδομένο κείμενο σχετικά με την πολλά υποσχόμενη Εταιρική Διακυβέρνηση.Η εταιρική διακυβέρνηση μπορεί να μειώσει τα προβλήματα αντιπροσώπευσης εκ μέρους των μετόχων και μεταξύ διοίκησης και μετόχων , περιορίζοντας τα προσωπικά οφέλη από τον έλεγχο των ιδιοκτητών. Εταιρική Διακυβέρνηση ορίζεται το σύνολο των κανόνων που διέπει τις σχέσεις μεταξύ των μετόχων, της Διοίκησης και όσων επηρεάζονται από τη λειτουργία της εταιρίας (όπως εργαζόμενοι, προμηθευτές, πελάτες, κοινωνικό σύνολο). Η σχέση ανάμεσα στο Διοικητικό Συμβούλιο και την εκτελεστική διοίκηση από τη μία και στο Διοικητικό Συμβούλιο και τους μετόχους από την άλλη είναι η ουσία του συστήματος της εταιρικής διακυβέρνησης.Οι βασικές συνιστώσες του διοικητικού συμβουλίου ειναι το μέγεθος, η σύνθεση και η δομή.Τα μέλη διακρίνονται σε εκτελεστικά, μη εκτελεστικά και ανεξέρτητα. Ο πρόεδρος ηγείται του διοικητικού συμβουλίου και ο διευθύνων σύμβουλος είανι το ανώτερο ακτελεστικό στέλεχος.

masterThesis

Corporate governance (EL)
Εταιρική διακυβέρνηση (EL)
Σύνθεση διοικητικού συμβουλίου (EL)
Board of directors (EL)


2010


2015-11-19T10:35:37Z

Χίος




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.