Καταγραφή της βιοποικιλότητας σε υποθαλάσσιες περιοχές της Λέσβου με δυνατότητα ανάπτυξης καταδυτικών πάρκων

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2007 (EL)

Καταγραφή της βιοποικιλότητας σε υποθαλάσσιες περιοχές της Λέσβου με δυνατότητα ανάπτυξης καταδυτικών πάρκων (EL)

Γεροβασιλείου, Βασίλειος

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Κοινωνικών Επιστημών. Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας. Διαχείριση Παράκτιων Περιοχών. (EL)

Μετά τη ψήφιση του νέου Νόμου 3409 (ΦΕΚ 273, 04/11/2005) σχετικά με τις καταδύσεις αναψυχής, από την Ελληνική Βουλή, σηματοδοτείται μία νέα περίοδος για τη δραστηριότητα της αυτόνομης κατάδυσης (SCUBA Diving) στην Ελλάδα, ενώ η μελλοντική δημιουργία ‘Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Καταδυτικών Πάρκων’ (Π.Ο.Α.Κ.Π.), «…για τη διενέργεια καταδύσεων αναψυχής, εκπαίδευσης αυτοδυτών, επιστημονικής έρευνας ή έρευνας άλλης μορφής…» στοχεύει να επιφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Αν και η αυτόνομη κατάδυση αντιμετωπίστηκε αρχικά, σε παγκόσμιο επίπεδο, ως δραστηριότητα συμβατή με την περιβαλλοντική διατήρηση, τα τελευταία χρόνια έχει διατυπωθεί η άποψη ότι σε ορισμένες περιοχές που δέχονται μεγάλους αριθμούς αυτοδυτών, μπορεί τα όρια επισκεψιμότητας να έχουν υπερβεί τη φέρουσα ικανότητα του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Έτσι, έχει αποδειχθεί ότι η ανεξέλεγκτη καταδυτική δραστηριότητα μπορεί να επιφέρει πλήθος αρνητικών επιπτώσεων στο οικοσύστημα (π.χ. καταστροφή ενδιαιτημάτων από αυτοδύτες ή την αγκυροβολία). Συνεπώς, για να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητα της οργανωμένης καταδυτικής δραστηριότητας και στην Ελλάδα, θα πρέπει να συνδυάζεται με την περιβαλλοντική προστασία και διατήρηση. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκαν 8 ερευνητικοί πλόες σε 3 θαλάσσιες περιοχές της Λέσβου (Τουκμάκια, Μερσίνια και Πέτρα) που αποτελούν μελλοντικές δυνητικές Π.Ο.Α.Κ.Π. Σκοπός της μελέτης ήταν η καταγραφή της βιοποικιλότητας με τη χρήση μη καταστρεπτικών μεθόδων (φωτογράφηση και οπτική παρατήρηση) με τη βοήθεια αυτόνομης καταδυτικής συσκευής (SCUBA). Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις βιοκοινότητες του σκληρού υποστρώματος καθώς η υπάρχουσα επιστημονική γνώση σχετικά με αυτές στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Συνολικά καταγράφηκαν 190 είδη οργανισμών από 14 ανώτερες ταξινομικές ομάδες, που συγκροτούν 4 Βιοκοινότητες (sensu Pérès, 1967). Ένας μεγάλος αριθμός ειδών αποτελούν νέες αναφορές για τη βενθική πανίδα του ΒΑ Αιγαίου, ενώ αρκετά από τα είδη και ενδιαιτήματα είναι απειλούμενα ή/και προστατευόμενα, με βάση το ισχύον Νομικό καθεστώς Προστασίας (Συνθήκη Βαρκελώνης, NATURA 2000 κ.α.). Τέλος, δίνονται παραδείγματα από την παγκόσμια επιστημονική εμπειρία, προτάσεις και διαχειριστικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τη μελλοντική δυνητική δημιουργία μίας Π.Ο.Α.Κ.Π. σε κάποια από τις περιοχές μελέτης.

masterThesis

Βιοποικιλότητα (EL)
Diving parks (EL)
Καταδυτικά πάρκα (EL)
Αυτόνομη κατάδυση (EL)
SCUBA Diving (EL)
Biodiversity (EL)


2007


2015-11-19T10:38:20Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.