Οι αναπαραστάσεις του δράκοντα και της δρακοντοκτονίας στο νεοελληνικό λαϊκό παραμύθι

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2011 (EL)

Οι αναπαραστάσεις του δράκοντα και της δρακοντοκτονίας στο νεοελληνικό λαϊκό παραμύθι (EL)

Κόντου, Χάρις-Φωτεινή - Κωνσταντίνος

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών. Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού. Παιδικό Βιβλίο και Παιδαγωγικό Υλικό. (EL)

Η παρούσα εργασία επιχειρεί να αποτυπώσει και να ερμηνεύσει τις δρακοντοκτονικές αναπαραστάσεις στο νεοελληνικό λαϊκό παραμύθι υπό το πρίσμα της κοινωνικής Λαογραφίας εμπλουτίζοντας, παράλληλα, τη διαδικασία της έρευνας συμπεριλαμβάνοντας και τη διάσταση του Φύλου. Το αρχετυπικό επιβίωμα του δράκοντα εντοπίζεται και μελετάται κυρίως στο σώμα των νεοελληνικών λαϊκών παραμυθιών, ωστόσο το θέμα και οι οπτικές του εξακτινώνονται μέσα από τον αρχαιοελληνικό μύθο και τη χριστιανική θρησκεία .Με ερμηνευτικό άξονα εστίασης τη διττή υπόσταση του δράκοντα – αρχαϊκού δράκοντα και ύστερου νεοελληνικού δράκου - η παρούσα εργασία παρακολουθεί και ερμηνεύει με κοινωνικούς και ανθρωπολογικούς όρους τις αναπαραστάσεις του δράκοντα και της δρακοντοκτονίας στο νεοελληνικό λαϊκό παραμύθι και τις καταχωρεί ως φορέα νοήματος και ως πολιτισμική αναπαράσταση των λαϊκών ανθρώπινων κοινωνιών. Παράλληλα, η έρευνα ακολουθεί μία αλυσίδα ερευνητικών ερωτημάτων αναφορικά με το πώς ερμηνεύονται σε ανθρωπολογικό και κοινωνικό επίπεδο οι αναπαραστάσεις του δράκοντα /δράκου και της δρακοντοκτονίας/ δρακοκτονίας ή αναφορικά με το πώς αποτυπώνονται μέσα από τις αναπαραστάσεις του δράκοντα και του δράκου στο νεοελληνικό λαϊκό παραμύθι οι κοινωνικές δομές εξουσίας της νεοελληνικής κοινωνικής πραγματικότητας . Στόχος της εν λόγω έρευνας είναι και το να αποφανθεί σχετικά με το αν ανιχνεύονται έμφυλες αναπαραστάσεις μέσα από το σύμβολο του δράκοντα και του δράκου στο νεοελληνικό λαϊκό παραμύθι και με το κατά πόσον σχετίζονται οι αναπαραστάσεις του φύλου με τις κυρίαρχες κοινωνικές δομές εξουσίας. Σε επίπεδο τώρα μορφολογίας και λειτουργίας του παραμυθιού –και σε σχέση πάντα με το μοτίβο της δρακοντοκτονίας- η έρευνα λαμβάνει θέση ως προς το θέμα εάν το μοτίβο της δρακοντοκτονίας λειτουργεί ως «λύση» /επίλυση των δυσχερών κοινωνικών δομών εξουσίας ή ως προς το αν λειτουργεί ως «κάθαρση» στη λύση του παραμυθιού.

masterThesis

Παραμύθι (EL)
Representations (EL)
Αναπαραστάσεις δράκοντα (EL)
Dragon tale (EL)


2011


2015-11-19T10:44:21Z

Ρόδος




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.