Ανάληψη και άσκηση του διευθυντικού ρόλου στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας από γυναίκες

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2012 (EL)

Ανάληψη και άσκηση του διευθυντικού ρόλου στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας από γυναίκες (EL)

ΣΟΥΒΑΤΖΟΓΛΟΥ, ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ - ΣΑΒΒΑΣ

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών. Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού. Φύλο και Νέα Εκπαιδευτικά και Εργασιακά Περιβάλλοντα στην Κοινωνία της Πληροφορίας. (EL)

The aim of this research is to investigate and record factors, mainly supportive, that influenced the course of the female head teachers at Second Chance Schools to obtain this position, as well as the leadership style they have adopted after their selection in order to promote the aspect of sex and equality. The research followed a quality approach by employing the semi-structured interview. The factors that surfaced after analyzing the interviews provided by seven female head teachers, are education and training, family background, legislation and selection process for managers, work conditions, personal ambitions and the particularities of this certain type of school. The leadership style adopted by the women in question is characterized by a modificatory tendency with the emphasis on innovation. Both the promotion of gendered equality and the aspect of sex are not detected at the same degree in all Second Chance Schools.
Σκοπός της εργασίας είναι η διερεύνηση και καταγραφή παραγόντων, κυρίως υποστηρικτικών, που επηρέασαν την πορεία των διευθυντριών των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας προς την κατάληψη της θέσης που κατέχουν καθώς και στο στυλ ηγεσίας που ακολουθούν μετά την επιλογή στην κατεύθυνση της προώθησης της οπτικής του φύλου και της ισότητας. Η έρευνα ακολούθησε την ποιοτική προσέγγιση με εργαλείο την ημιδομημένη συνέντευξη. Οι παράγοντες που αναδείχτηκαν μέσα από την ανάλυση των συνεντεύξεων επτά διευθυντριών, είναι η εκπαίδευση και κατάρτιση, το οικογενειακό περιβάλλον, το νομοθετικό πλαίσιο και η διαδικασία επιλογής των διευθυντικών στελεχών, το εργασιακό περιβάλλον, οι φιλοδοξίες τους και η ιδιαιτερότητα του σχολείου. Το στυλ ηγεσίας των γυναικών διακρίνεται για τη μετασχηματιστική του τάση με έμφαση στην καινοτομία. Η προώθηση της έμφυλης ισότητας και της οπτικής του φύλου δεν εντοπίζεται στον ίδιο βαθμό σ’ όλα τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας.

masterThesis

Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (EL)
Στυλ ηγεσίας (EL)
Γυναίκες διευθύντριες (EL)
Female head teachers (EL)
Gender equality (EL)
ΣΔΕ (EL)
Second chance schools (EL)
Ισότητα των φύλων (EL)
Leadership style (EL)


2012


2015-11-19T10:46:56Z

Ρόδος




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.