Παθολογική χρήση του διαδικτύου : εθισμός σε εικονικά διαδικτυακά παιχνίδια ρόλων (World of Warcraft κ.α.) και η επίδρασή του στις διαπροσωπικές σχέσεις και την κοινωνική ζωή

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2013 (EL)

Παθολογική χρήση του διαδικτύου : εθισμός σε εικονικά διαδικτυακά παιχνίδια ρόλων (World of Warcraft κ.α.) και η επίδρασή του στις διαπροσωπικές σχέσεις και την κοινωνική ζωή (EL)

Πολίτου, Ουρανία - Βενετσάνος

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών. Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού. Φύλο και Νέα Εκπαιδευτικά και Εργασιακά Περιβάλλοντα στην Κοινωνία της Πληροφορίας. (EL)

Η παρούσα διπλωματική εργασία εκπονήθηκε στα πλαίσια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Η παθολογική χρήση του διαδικτύου και συγκεκριμένα τα διαδικτυακά παιχνίδια ρόλων (RPG), αποτέλεσε αντικείμενο μελέτης της παρούσας διπλωματικής.Αρχικά, γίνεται εννοιολογική αποσαφήνιση της Τεχνολογίας και ειδικότερα των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (ΤΠΕ). Παρατίθεται βιβλιογραφική έρευνα για τον ορισμό του διαδικτύου και τις επιπτώσεις που επήλθαν από την ευρεία χρήση του. Παρουσιάζονται διεξοδικά οι όροι της εξάρτησης και του εθισμού, καθώς και ο παράγοντας της άρνησης που επηρεάζει την εξέλιξή τους. Αναλύεται εκτενέστερα η διαδικτυακή εξάρτηση με αναφορά σε διάφορες έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί. Περιγράφεται ο εθισμός στο διαδίκτυο και οι καταστροφικές συνέπειες που έχει ιδιαίτερα στους νέους, όσον αφορά τις διαπροσωπικές τους σχέσεις, την κοινωνικότητα τους, την επαγγελματική τους σταδιοδρομία, την μορφωτική τους εξέλιξη, καθώς και το πιο ακραίο την εγκληματικότητα που μπορεί να υποπέσει ο οποιοδήποτε χρήστης. Αναφέρονται διάφοροι τύποι διαδικτυακής εξάρτησης εστιάζοντας κυρίως στα Διαδικτυακά παιχνίδια Ρόλων, καθώς και στα ψυχολογικά και σωματικά συμπτώματα που αποκτώνται.Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στις παρακάτω ορολογίες: Διαταραχή της εξάρτησης από το Διαδίκτυο, Προβληματική χρήση του Διαδικτύου, Υπερβολική και Καταναγκαστική χρήση του Διαδικτύου, εστιάζοντας κυρίως στην Παθολογική Χρήση του Διαδικτύου. Επίσης παρουσιάζονται οι θετικές και αρνητικές πλευρές των διαδικτυακών παιχνιδιών ρόλων με ιδιαίτερη έμφαση στο πρόβλημα του εθισμού, καθώς το κεντρικό πρόβλημα που παρατηρείται στην ενασχόληση τέτοιου είδους παιχνιδιών είναι κατά βάση η ποσότητα χρόνου που ο παίκτης αφιερώνει στα παιχνίδια αυτά. Στη συνέχεια αναλύονται τα πιο γνωστά MMORPG (Massively Multiplayer Online Role-Playing Game), όπως το LineAge, το Second Life και το δημοφιλέστερο αυτών World of Warcraft. Τέλος γίνεται μια αναφορά στις προσπάθειες απεξάρτησης από τον εθισμό στο διαδίκτυο ανά τον κόσμο και προτείνονται διάφορες αποτελεσματικές θεραπείες που συνδυάζονται με ψυχοθεραπεία και ψυχοφαρμακολογία.

masterThesis

Mmorpg (EL)
Εθισμός (EL)
Παθολογική χρήση διαδικτύου (EL)
Εξάρτηση (EL)
Rpg (EL)
Mmo (EL)


2013


2015-11-19T10:47:02Z

Ρόδος




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.