Το σύνδρομο της επαγγελματικής εξουθένωσης των εκπαιδευτικών στο χώρο της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των ατόμων με ειδικές ανάγκες και η επίδρασή του στην επαγγελματική και κοινωνική ζωή του/της εκπαιδευτικού.

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2013 (EL)

Το σύνδρομο της επαγγελματικής εξουθένωσης των εκπαιδευτικών στο χώρο της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των ατόμων με ειδικές ανάγκες και η επίδρασή του στην επαγγελματική και κοινωνική ζωή του/της εκπαιδευτικού. (EL)

Καζαντζή, Γεωργία - Κωνσταντίνος

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών. Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού. Φύλο και Νέα Εκπαιδευτικά και Εργασιακά Περιβάλλοντα στην Κοινωνία της Πληροφορίας. (EL)

ΠερίληψηΣτην παρούσα διπλωματική εργασία αρχικά, γίνεται αναφορά στην εκπαίδευση και στη σημασία που η ίδια κατέχει στην κοινωνία από τα αρχαία χρόνια έως και σήμερα. Στη συνέχεια αναφέρεται η σημασία και η σπουδαιότητα της εκπαίδευσης των Ατόμων με Ειδικές Ικανότητες και η σταδιακή εξέλιξη και εδραίωση της Ειδικής Αγωγής στα εκπαιδευτική πραγματικότητα. Επιπλέον, γίνεται αναφορά στους Θεμελιωτές της Ειδικής αγωγής Jean Itard (1774- 1838) και Edouard Seguin (1812 – 1880). Ο κοινωνικός αποκλεισμός των ατόμων με ειδικές ικανότητες είναι ένα σημαντικό κομμάτι που επικεντρώνεται ουσιαστικά στην δυσμενή συναισθηματική και κοινωνική κατάσταση που βιώνουν τα άτομα αυτά ζώντας τις περισσότερες φορές στο περιθώριο καθώς η κοινωνία δεν έχει εξοικειωθεί επαρκώς και ταυτόχρονα δεν έχει λάβει τα αντίστοιχα μέτρα που θα εντάξουν πλήρως τα ΑΜΕΑ στην κοινωνική ζωή. Εν συνεχεία, στο δεύτερο κεφάλαιο αποτυπώνονται οι ορισμοί του συνδρόμου της επαγγελματικής εξουθένωσης και οι ορισμοί του άγχους καθώς το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης είναι άμεσα συνυφασμένο με το άγχος που βιώνουν οι επαγγελματίες στον εργασιακό τους χώρο (επαγγελματικό άγχος). Επιπλέον αναφέρεται το μοντέλο επαγγελματικού άγχους του Cooper το οποίο επεξηγεί και ερμηνεύει αναλυτικά πως βιώνεται το άγχος στην εργασία. Τέλος, παρουσιάζεται το σύνδρομο «mobbing» το οποίο υφίστανται πολλοί εργαζόμενοι στον χώρο εργασίας τους και εκδηλώνεται με παρεμφερή δυσάρεστα συμπτώματα όπως εκείνα του συνδρόμου της επαγγελματικής εξουθένωσης. Στο τρίτο κεφάλαιο, γίνεται αναφορά στη συμπτωματολογία του συνδρόμου της επαγγελματικής εξουθένωσης και στους πιθανούς αιτιολογικούς παράγοντες οι οποίοι συμβάλλουν στην εμφάνισή του. Στην συνέχεια, μελετάται το σύνδρομο ως αντίκτυπο στην επαγγελματική αλλά και στην κοινωνική ζωή των εκπαιδευτικών που εργάζονται σε δομές της Ειδικής Αγωγής. Το τέταρτο κεφάλαιο αφορά στο φύλο και στο σύνδρομο της επαγγελματικής εξουθένωσης. Γίνεται αναφορά στο βιολογικό και στο κοινωνικό φύλο, στη σημασία που έχει το κοινωνικό φύλο και πως αυτός ο διαχωρισμός οδήγησε στη δημιουργία στερεοτυπικών αντιλήψεων σε σχέση με τα δύο φύλα και τον ρόλο τους στην ευρύτερη κοινωνική ζωή. Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνες που έχουν διεξαχθεί εξετάζεται το φύλο σε σχέση με το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης, πως βιώνεται από τους άντρες και από τις γυναίκες, πως επηρεάζει τις γυναίκες μια θέση εργασίας η οποία βρίσκεται στις πρώτες γραμμές επικινδυνότητας για εμφάνιση του συνδρόμου και ποιοι είναι οι λόγοι που δεν τις επιτρέπουν να απομακρυνθούν από μια τέτοια θέση. Η αδυναμία εύρεσης εργασίας λόγω των οικονομικών συνθηκών της χώρας και ο φόβος ενός ενδεχόμενου κοινωνικού αποκλεισμού λόγω της ανεργίας εξετάζονται ως οι πιθανοί παράγοντες που εμποδίζουν τις γυναίκες να προχωρήσουν σε ένα τέτοιο διάβημα. Στο πέμπτο κεφάλαιο γίνονται αναφορές στις παρεμβάσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση του συνδρόμου της επαγγελματικής εξουθένωσης καθώς και σε άλλες έρευνες που έχουν διεξαχθεί.

masterThesis

Burnout (EL)
People with special needs (EL)
Ειδική αγωγή (EL)
ΑΜΕΑ (EL)
Gender (EL)
Φύλο (EL)
Special education (EL)
Επαγγελματική εξουθένωση (EL)


2013


2015-11-19T10:47:02Z

Ρόδος




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.