Ο ρόλος της προσωπικότητας, της συναισθηματικής νοημοσύνης, του κεντρικού μηχανισμού αυτό-αξιολόγησης και των εσωτερικών κινήτρων στην υποκειμενική εκτίμηση της επαγγελματικής σταδιοδρομίας μεταξύ επιτυχημένων αντρών και γυναικών

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2007 (EL)

Ο ρόλος της προσωπικότητας, της συναισθηματικής νοημοσύνης, του κεντρικού μηχανισμού αυτό-αξιολόγησης και των εσωτερικών κινήτρων στην υποκειμενική εκτίμηση της επαγγελματικής σταδιοδρομίας μεταξύ επιτυχημένων αντρών και γυναικών (EL)

Καρίκη, Μαρία

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών. Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού. Φύλο και Νέα Εκπαιδευτικά και Εργασιακά Περιβάλλοντα στην Κοινωνία της Πληροφορίας. (EL)

Η παρούσα έρευνα θέτει ως κεντρική της μεταβλητή την «ικανοποίηση από την επαγγελματική επιτυχία» αντιπαραβάλλοντάς την με μια σειρά από ατομο-κεντρικές συνισταμένες, όπως η προσωπικότητα, η συναισθηματική νοημοσύνη, ο κεντρικός μηχανισμός αυτο-αξιολόγησης και τα εσωτερικά κίνητρα. Βασικός στόχος της είναι να διερευνηθεί πώς όλες αυτές οι μεταβλητές είναι δυνατό να επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα το αίσθημα ικανοποίησης που αισθάνονται άντρες και γυναίκες εργαζόμενοι/ες από την επαγγελματική τους επιτυχία, συνεξετάζοντας παράλληλα τόσο τη διάσταση του φύλου όσο και τα υπόλοιπα δημογραφικά στοιχεία. Το πρώτο-κεντρικό προβλεπτικό μοντέλο για την υπό μελέτη εξαρτημένη μεταβλητή κατέδειξε ότι η ικανοποίηση από την επαγγελματική σταδιοδρομία (ως υποκειμενική διάσταση της αντίληψης της επιτυχίας) είναι δυνατό να προβλεφθεί (κατά σειρά σπουδαιότητας) από (i) τα εσωτερικά κίνητρα (ως σύνολο), (ii) τις κεντρικές αυτο-αξιολογήσεις, (iii) την αξία/χρησιμότητα που προσδίδει το άτομο στην εργασία ή στο επάγγελμά του (επιμέρους εσωτερικό κίνητρο) και (iv) την ικανότητα/ηρωισμό (ως παράγοντας της προσωπικότητας). Εξετάστηκε και ένα δευτερεύον (ως προς τον αρχικό στόχο της έρευνας), αλλά εξίσου ουσιαστικό προβλεπτικό μοντέλο σε σχέση με τα εσωτερικά κίνητρα, αποκαλύπτοντας ότι τα ενδογενή κίνητρα των εργαζομένων μπορούν να προβλεφθούν κατά ένα μέρος από (i) τις κεντρικές αυτο-αξιολογήσεις, (ii) το βαθμό κατανόησης των συναισθημάτων/ενσυναίσθησης, (iii) το βαθμό ελέγχου των συναισθημάτων (iv) την ευσυνειδησία και (v) την ικανότητα/ηρωισμό. Συνοψίζοντας, η επαγγελματική επιτυχία, και κυρίως η υποκειμενική εκτίμησή της ως τέτοια, μπορεί κατά ένα σημαντικό ποσοστό της τάξεως του 45,5% να ερμηνευθεί και να προβλεφθεί με βάση τα ενδογενή κίνητρα, τον κεντρικό μηχανισμό αυτο-αξιολόγησης, την αξία/χρησιμότητα που κατέχει η εργασία για το ίδιο το άτομο και την ικανότητα/ηρωισμό που το διακρίνει ως προσωπικότητα. Πρόκειται για μια ερευνητική προσπάθεια προς την αναζήτηση εκείνων των στοιχείων που συμβάλλουν στο να αισθάνονται οι εργαζόμενοι «επιτυχημένοι» και «ικανοποιημένοι από την καριέρα» τους.

masterThesis

Καριέρα (EL)
Satisfaction (EL)
Career (EL)
Επιτυχία (EL)
Success (EL)
Ικανοποίηση (EL)


2007


2015-11-19T10:47:18Z

Ρόδος




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.