Η έμφυλη διάσταση της επιχειρηματικής κουλτούρας στον αγροτικό χώρο: η περίπτωση των προέδρων των γυναικείων αγροτικών συνεταιρισμών του Ν. Ηρακλείου Κρήτης

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2008 (EL)

Η έμφυλη διάσταση της επιχειρηματικής κουλτούρας στον αγροτικό χώρο: η περίπτωση των προέδρων των γυναικείων αγροτικών συνεταιρισμών του Ν. Ηρακλείου Κρήτης (EL)

Λασηθιωτάκη, Αικατερίνη

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών. Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού. Φύλο και Νέα Εκπαιδευτικά και Εργασιακά Περιβάλλοντα στην Κοινωνία της Πληροφορίας. (EL)

Στόχος της παρούσας μεταπτυχιακής εργασίας είναι η διερεύνηση της επιχειρηματικής κουλτούρας των αγροτισσών και ειδικότερα η κατανόηση των παραγόντων που επηρεάζουν την απόφαση, τη μορφή και το είδος της επιχειρηματικότητας που επιλέγουν, καθώς και τις πεποιθήσεις/αντιλήψεις, φιλοδοξίες, προσδοκίες, στόχους και όραμα των αγροτισσών που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στους γυναικείους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Η έρευνα εστιάστηκε στις προέδρους των εξεταζόμενων συνεταιρισμών του Ν. Ηρακλείου και σαν κύριο μέσο συλλογής δεδομένων χρησιμοποιήθηκε η ημιδομημένη συνέντευξη, ώστε να επιτευχθεί όσο το δυνατόν πληρέστερα η προσέγγιση των προσωπικών εννοιολογικών σχημάτων των αγροτισσών. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι οι ρόλοι της γυναίκας στην αγροτική κοινωνία οι οποίοι περιορίζονταν και εξακολουθούν να περιορίζονται σε σημαντικό βαθμό στον οικιακό και μητρικό ρόλο, η έλλειψη επιχειρηματικής εμπειρίας και παιδείας, η μεγάλη ηλικία των αγροτισσών που επιλέγουν να ασχοληθούν με τους γυναικείους αγροτικούς συνεταιρισμούς, το χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης και κατάρτισης και η εξάρτηση των αγροτισσών από τα χρηματοδοτικά προγράμματα και τους φορείς σε επίπεδο επενδύσεων υλικοτεχνικής υποδομής και σε επίπεδο τεχνογνωσίας και ενημέρωσης – κατάρτισης για θέματα επιχειρηματικότητας έχουν σαν συνέπεια την υστέρηση των αγροτισσών σε βασικές επιχειρηματικές γνώσεις και ικανότητες και κυρίως την έλλειψη βούλησης ανάληψης επιχειρηματικού κινδύνου από αυτές και την αποφυγή της καινοτομίας, χαρακτηριστικά που προσδιορίζουν τον/την επιχειρηματία και την επιχειρηματικότητα αντίστοιχα. Το αποτέλεσμα είναι η τάση αναπαραγωγής του κυρίαρχου μοντέλου επιχειρηματικότητας με πρωταρχικό σκοπό τη μείωση του κόστους παραγωγής και της εργασίας σε βάρος της διατήρησης της συμβολικής ποιότητας που έχουν τα παραδοσιακά προϊόντα που παράγουν και αναδεικνύουν την πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής. Αυτό το μοντέλο επιχειρηματικότητας έρχεται σε διάσταση με το μοντέλο της πολυλειτουργικής γεωργίας το οποίο προωθεί τη παραγωγή από τους γυναικείους αγροτικούς συνεταιρισμούς. παραδοσιακών προϊόντων με πρώτες ύλες και διαδικασίες παραγωγής που αναδεικνύουν την πολιτιστική ταυτότητα κάθε περιοχής συνδέοντας τους με τον αγροτουρισμό και τη ποιοτική αναβάθμιση του μαζικού τουρισμού, ώστε η αύξηση της τελικής αξίας των προϊόντων να προέλθει περισσότερο με τη μεγαλύτερη συμβολική ποιότητα και δευτερευόντως με την μείωση του κόστους παραγωγής.

masterThesis

Νομός Ηρακλείου (EL)
Ανάπτυξη ορεινών μειονεκτικών αγροτικών περιοχών (EL)
Ηγεσία (EL)
Επιχειρηματικότητα αγροτισσών (EL)
Γυναικείοι αγροτικοί συνεταιρισμοί (EL)


2008


2015-11-19T10:47:20Z

Ρόδος




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.