Ο ρόλος της επιμόρφωσης των διευθυντικών στελεχών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του νομού Αττικής στην αποτελεσματική λειτουργία των σχολικών μονάδων

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2011 (EL)

Ο ρόλος της επιμόρφωσης των διευθυντικών στελεχών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του νομού Αττικής στην αποτελεσματική λειτουργία των σχολικών μονάδων (EL)

Αγγελοπούλου, Αδαμαντία - Γεώργιος

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών. Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού. Μοντέλα Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Εκπαιδευτικών Μονάδων. (EL)

Έρευνες για τα αποτελεσματικά σχολεία έχουν αναδείξει ως έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες επιτυχίας τους, την ικανή σχολική ηγεσία. Ικανή σχολική ηγεσία σημαίνει ότι ο διευθυντής σχολείου ασκεί ηγετικό ρόλο και με τη συμπεριφορά και τη δράση του, εμπνέει, εμψυχώνει τους συναδέλφους του και δημιουργεί το κατάλληλο κλίμα για παρώθηση όλου του έμψυχου υλικού του σχολείου του.Τα διευθυντικά στελέχη για να γίνουν αποτελεσματικά στους νέους και γεμάτους απαιτήσεις ρόλους τους χρειάζονται ειδική επιμόρφωση, υποστήριξη, κίνητρα και αξιολογικές διαδικασίες, ώστε κάθε φορά να γίνονται καλύτερα. Παρ’ όλη τη σπουδαιότητα που έχει η διοίκηση στο χώρο του σχολείου, σχετικές ερευνητικές μελέτες μάς έχουν δείξει ότι τα διευθυντικά στελέχη στη χώρα μας στερούνται ειδικής κατάρτισης σε θέματα του σύγχρονου management. Στόχος της παρούσας εργασίας αποτελεί η διερεύνηση των αντιλήψεων και των στάσεων των διευθυντών των δημόσιων δημοτικών σχολείων του Δ΄ Νομαρχιακού Διαμερίσματος Αθηνών σχετικά με την αναγκαιότητα της επιμόρφωσης των διευθυντών ως καθοριστικού παράγοντα για την αποτελεσματική λειτουργία των σχολικών μονάδων.Στο πρώτο μέρος της ερευνητικής μελέτης παρουσιάζεται το θεωρητικό πλαίσιο της εργασίας. Αρχικά περιγράφεται η έννοια του όρου «σχολείο», γίνεται αναφορά στο αποτελεσματικό σχολείο, στη «σχολική διεύθυνση» και τονίζεται ο ρόλος των διευθυντών σχολικών μονάδων στην προώθηση της σχολικής αποτελεσματικότητας με ιδιαίτερη αναφορά στα χαρακτηριστικά του αποτελεσματικού διευθυντή. Στη συνέχεια εξετάζεται η επιμόρφωση των διευθυντών, γίνεται ιστορική ανασκόπηση των θεσμών και των προγραμμάτων κατάρτισης και επιμόρφωσής τους, επισημαίνεται η έλλειψη επιμορφωτικών προγραμμάτων και καταγράφονται οι ευρωπαϊκές τάσεις στον τομέα αυτό. Τέλος, αναδεικνύεται επιτακτική η ανάγκη σχεδιασμού και υλοποίησης τέτοιου είδους προγραμμάτων και παρατίθενται οι προϋποθέσεις αποτελεσματικής επιμόρφωσης των διευθυντών για την εύρυθμη λειτουργία της σχολικής μονάδας. Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζεται η εμπειρική έρευνα, η οποία διεξήχθη σε διευθυντές δημόσιων δημοτικών σχολείων του Δ΄ Νομαρχιακού Διαμερίσματος Αθηνών. Τα δεδομένα της έρευνας προέκυψαν από τη συλλογή στοιχείων με τη μέθοδο του γραπτού ανώνυμου ερωτηματολογίου το Φεβρουάριο του 2010 με δείγμα 106 διευθυντών σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.Η ανάλυση των αποτελεσμάτων δείχνει ότι η μέχρι τώρα θεσμοθετημένη επιμόρφωση, δεν καλύπτει τις επιμορφωτικές ανάγκες των διευθυντών ούτε ως προς το περιεχόμενο, ούτε ως προς τη μορφή.Τέλος, με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης διατυπώνονται συμπεράσματα και προτάσεις που αφορούν το σχεδιασμό επιμορφωτικών προγραμμάτων, προκειμένου τα διευθυντικά στελέχη να καλύψουν πραγματικές αδυναμίες και ανάγκες τους.

masterThesis

Επιμορφωτικά προγράμματα (EL)
Role of school principal (EL)
Further educational needs of primary schools principals (EL)
Επιμόρφωση σε θέματα σχολικής διοίκησης (EL)
Principal as a leader (EL)
Επιμορφωτική πολιτική (EL)
Ρόλος διευθυντή (EL)
Διευθυντής ηγέτης (EL)
Further education on school management (EL)
Further education policy (EL)
Επιμορφωτικές ανάγκες διευθυντών σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας (EL)
Further educational programs (EL)


2011


2015-11-19T10:48:59Z

Ρόδος




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.