Ιστορικές μελέτες για τα ζητήματα της μητρότητας και της παιδοκτονίας στην Αγγλία, Γαλλία και Γερμανία του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ου.

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2007 (EL)

Ιστορικές μελέτες για τα ζητήματα της μητρότητας και της παιδοκτονίας στην Αγγλία, Γαλλία και Γερμανία του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ου. (EL)

Χρυσικού, Γεωργία

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Κοινωνικών Επιστημών. Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας. Κοινωνική και Ιστορική Ανθρωπολογία. (EL)

Η συγκεκριμένη διπλωματική εργασία εστιάζεται στο ζήτημα της μητρότητας καθώς και της παιδοκτονίας και στηρίζεται στην επισκόπηση ερευνών που έχουν ήδη γίνει από άλλους ιστορικούς. Η περίοδος που θα μας απασχολήσει είναι ο 19ος και οι αρχές του 20ου αιώνα, ενώ η Γαλλία, η Αγγλία καθώς και η Γερμανία θα αποτελέσουν πηγή των πληροφοριών μας. Επίσης, μέσω των ζητημάτων της μητρότητας και της παιδοκτονίας αναδύονται κι άλλα ζητήματα όπως ο ρόλος της μητέρας στο πλαίσιο του οίκου και κατ’ επέκταση η σύνδεσή της με την ιδιωτική σφαίρα. Επίσης, υφίσταται μια ολόκληρη συζήτηση για το ρόλο του κράτους και τη συμβολή του απέναντι στις μητέρες καθώς και στην προσπάθεια του να εξασφαλίσει τις συνθήκες εκείνες οι οποίες επιτρέπουν στις μητέρες να κρατήσουν τα παιδιά τους και να μην καταφύγουν στη λύση της έκθεσης ή της βρεφοκτονίας. Αλλά και η έννοια της τάξης προβάλλει ως ένα πολύ σημαντικό ζήτημα στο πλαίσιο της συγκεκριμένης εργασίας επειδή το ζήτημα της παιδοκτονίας αφορά κατά το πλείστον τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα χωρίς βέβαια αυτό όμως να συνεπάγεται ότι αφορά μόνο την εργατική τάξη.

masterThesis

Μη νόμιμη γονιμότητα (EL)
Παιδική θνησιμότητα (EL)
Illegitimate fertility (EL)
Μητρότητα (EL)
Infant mortality (EL)
Motherhood (EL)


2007


2015-11-19T10:50:28Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.