Από το "αίμα" στην "επιθυμία" : εννοιολογήσεις της συγγένειας στο σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο για τις νέες τεχνολογίες αναπαραγωγής

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2007 (EL)

Από το "αίμα" στην "επιθυμία" : εννοιολογήσεις της συγγένειας στο σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο για τις νέες τεχνολογίες αναπαραγωγής (EL)

Τσουκαλά, Ουρανία
tsoukala, ourania

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Κοινωνικών Επιστημών. Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας. Κοινωνική και Ιστορική Ανθρωπολογία. (EL)

Η είσοδος των νέων τεχνολογιών αναπαραγωγής (ΝΤΑ) στην καθημερινότητα του ευρω- αμερικανικού κόσμου έχει δραματικές επιπτώσεις στον τρόπο πρόσληψης και κατανόησης της συγγένειας. Αντλώντας από μια πλούσια βιβλιογραφία φεμινιστικής και ιατρικής ανθρωπολογίας, καθώς και από τις σύγχρονες προσεγγίσεις της ανθρωπολογίας της συγγένειας και του φύλου, στην παρούσα εργασία επιχειρείται μια πρώτη προσέγγιση των μετασχηματιστικών επιδράσεων των ΝΤΑ στην πρόσληψη της συγγένειας, με βασικό ερώτημα το τι είναι η συγγένεια και πως γίνεται κανείς συγγενής. Οι σύγχρονες προσεγγίσεις της συγγένειας στο πεδίο των Νέων Τεχνολογιών Αναπαραγωγής από νωρίς διαπιστώνουν τη σημασία του νόμου στην απόφανση και την κατά κυριολεξία δημιουργία της συγγένειας. Στα πλαίσια αυτά, στο παρόν κείμενο επιχειρείται η ανθρωπολογική ανάγνωση του προβλήματος της συγγένειας, όπως αυτό αποτυπώνεται στον ελληνικό νόμο 3082/2002 "Ιατρική Υποβοήθηση στην Ανθρώπινη Αναπαραγωγή". Αυτό που παρατηρείται είναι η με αυστηρούς όρους απομάκρυνση από το παραδοσιακό οικογενειακό δίκαιο της συγγένειας εξ αίματος προς την αναγνώριση της συγγένειας ως κοινωνικοσυναισθηματικής σχέσης.

masterThesis

Νέες τεχνολογίες αναπαραγωγής (EL)
New Reproductive Technologies (EL)
Kinship (EL)
Συγγένεια (EL)


2007


2015-11-19T10:50:28Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.