"Ώρα Ικαρίας" : χρόνος και τοπική ταυτότητα σε μία αιγαιακή κοινωνία

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2007 (EL)

"Ώρα Ικαρίας" : χρόνος και τοπική ταυτότητα σε μία αιγαιακή κοινωνία (EL)

Μισδράκου, Ιωάννα - Δημήτριος

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Κοινωνικών Επιστημών. Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας. Κοινωνική και Ιστορική Ανθρωπολογία. (EL)

Για πολλούς ανθρώπους, η Ικαρία συνδέεται με την ελευθερία, αντιπροσωπεύει έναν μικρό παράδεισο όπου τίποτα δε χρειάζεται να γίνει «στην ώρα του», δεν υπάρχουν χρονικά όρια και πιέσεις. Όμως, πού σταματά η «αλήθεια» και πού αρχίζει ο μύθος? Είναι ο «μύθος του χρόνου» κάτι περισσότερο από ένα ιδεολόγημα? Στις σελίδες αυτές αποτυπώνονται οι αντιλήψεις γύρω από το χρόνο σ’ ένα χωριό της Ικαρίας, μέσα από τα μάτια διαφορετικών ανθρώπων. Ανθρώπων με διαφορετική καταγωγή, διαφορετικά βιώματα, διαφορετικές αντιλήψεις και στάσεις ζωής. Μέσα από τους λόγους τους σκιαγραφείται ο χαρακτήρας μιας κοινωνίας με ποικίλα πρόσωπα, αλλά με ένα κυρίαρχο: αυτό μιας κοινωνίας που ζει σε συνθήκες «ήπιου παροντισμού». Ωστόσο, οι λόγοι δεν είναι κοινωνικά και πολιτικά ουδέτεροι, αλλά αντιθέτως φέρουν νοήματα και υπόκεινται σε ποικίλες χρήσεις. Μέσα από τους λόγους και τις πρακτικές, τα δρώντα υποκείμενα προσδιορίζουν τη θέση τους μέσα στον κόσμο, αντιστέκονται σε νόρμες και το βασικότερο: προβαίνουν σε διεκδικήσεις με βασικότερη απ’ όλες τη διεκδίκηση της διαφορετικότητας.

masterThesis

Resistance (EL)
Αντίσταση (EL)
Τοπική ταυτότητα (EL)
Local identity (EL)
Time (EL)
Χρόνος (EL)


2007


2015-11-19T10:50:31Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.