Πολιτισμικές συναντήσεις στην Ελαφόνησο. Όρια και ταυτότητες

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2008 (EL)

Πολιτισμικές συναντήσεις στην Ελαφόνησο. Όρια και ταυτότητες (EL)

Δεληγιαννίδου, Μαρία

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Κοινωνικών Επιστημών. Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας. Κοινωνική και Ιστορική Ανθρωπολογία. (EL)

Περίληψη Το θέμα αυτής της εργασίας είναι οι πολλαπλές ταυτότητες που συγκροτούνται στην Ελαφόνησο Λακωνίας, όταν κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, συναντώνται σ’ αυτό το μικρό νησί, άνθρωποι που προέρχονται από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας και του κόσμου. Η Ελαφόνησος εισήχθη μόλις πρόσφατα στην τουριστική αγορά, γεγονός που άσκησε καταλυτική επίδραση στο χώρο, στη δομή και στην οργάνωση της τοπικής κοινωνίας. Η τουριστική ανάπτυξη έδωσε έναυσμα στην είσοδο νέων κοινωνικών ομάδων όπως: εποχιακών μεταναστών που αποφάσισαν να εγκατασταθούν ημιμόνιμα στο νησί, οικονομικών μεταναστών οι οποίοι εξαιτίας της έντονης οικοδόμησης βρήκαν εργασία στην Ελαφόνησο, επαναπατριζόμενων μεταναστών οι οποίοι βρήκαν πρόσφορο έδαφος προκειμένου να επενδύσουν σε τουριστικές επιχειρήσεις. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τίθεται η κατασκευή της ταυτότητας του ‘’ντόπιου’’ η οποία, όπως προκύπτει, πραγματοποιείται μέσω της αλληλεπίδρασης όλων των παραπάνω ομάδων, μέσα από την αντιπαράθεση του ‘’παλιού’’ και του ‘’νέου’’, της παράδοσης και της νεωτερικότητας. Ιδιαίτερα μέσα στο συμφραζόμενο του τουρισμού, παρατηρείται ότι άτομα που από την τοπική κοινωνία θεωρούνται ‘’ξένοι’’, επιτελούν την ταυτότητα του οικοδεσπότη διεκδικώντας με αυτόν τον τρόπο μερίδιο στην εντοπιότητα. Έτσι, η ταυτότητα του ντόπιου αναδεικνύεται πολλαπλή, συγκροτείται μέσα από μια θραυσματική διαδικασία κατά την οποία αντιφατικά στοιχεία ενσωματώνονται δημιουργώντας μια αίσθηση του ‘’συνανήκειν’’. Πρόκειται για μια ταυτότητα ασυνεχή, αποσπασματική, τα όρια της οποίας επεκτείνονται προκειμένου να συμπεριληφθούν πολιτισμικές ομάδες οι οποίες δεν κατέχουν ‘’δικαιωματικά’’ αυτή την ταυτότητα, αλλά τη διεκδικούν, αλλάζοντας έτσι τον τρόπο που αυτή ορίζεται.

masterThesis

Tourism (EL)
Elafonisos Laconia (EL)
Residential tourism (EL)
Τουρισμός (EL)
Locality (EL)
Εποχιακή εγκατάσταση (EL)
Migration (EL)
Εντοπιότητα (EL)
Πολιτισμική ταυτότητα (EL)
Cultural identity (EL)
Ελαφόνησος Λακωνίας (EL)
Μετανάστευση (EL)


2008


2015-11-19T10:50:32Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.