Το θέατρο του καταπιεσμένου : το θέατρο ως εργαλείο κοινωνικής παρέμβασης-το παράδειγμα της Βαρκελώνης

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2008 (EL)

Το θέατρο του καταπιεσμένου : το θέατρο ως εργαλείο κοινωνικής παρέμβασης-το παράδειγμα της Βαρκελώνης (EL)

Μποέμη, Νάγια(Παναγιώτα)

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Κοινωνικών Επιστημών. Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας. Κοινωνική και Ιστορική Ανθρωπολογία. (EL)

Οι τεχνικές του Θεάτρου του Καταπιεσμένου του Boal είναι διαδεδομένες σε πολλές χώρες και χρησιμοποιούνται από ακτιβιστές, εκπαιδευτικούς, θεατρικές ομάδες ως άμεση μορφή δράσης με σκοπό την καταγγελία των καταπιεστικών δομών και σχέσεων, την ενδυνάμωση ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, τη διδασκαλία ποικίλλων διδακτικών αντικειμένων. Η μελέτη του θεάτρου αποκτά άλλες διαστάσεις, καθώς δεν γίνεται λόγος για συγκεκριμένο θεατρικό έργο αλλά για ένα κείμενο με την ευρύτερη έννοια που δημιουργείται από τα προβλήματα που προκύπτουν στο πλαίσιο ενός μεταβαλλόμενου κόσμου και με ανθρώπους να συμμετέχουν χωρίς να είναι από το ίδιο πολιτισμικό και κοινωνικό περιβάλλον. Βασικός στόχος είναι να περιγράψω και να αναλύσω το χαρακτήρα του θεάτρου καθώς και να αναζητήσω το ρόλο του στην κοινωνική και πολιτική ζωή της Βαρκελώνης. Το θέατρο τίθεται υπό μελέτη όπως το βιώνει μια ομάδα ανθρώπων. Αυτή η υπόθεση δίνει πληροφορίες για τους συμμετέχοντες, για τη σχέση τους με το θέατρο και τον αντίκτυπο στην καθημερινή τους ζωή και για το νόημα που έχει για τους ίδιους. Επίσης μέσα από την ανάλυση αναδεικνύεται ο ρόλος του θεατρικού, ενός στοιχείου που συναντάται σε πολλές ανθρώπινες δραστηριότητες, αλλά με ιδιαίτερη συχνότητα και ένταση στις θεατρικές δράσεις που δεν έχουν σχέση με δραματικό έργο. Στην περίπτωση που εξετάζω, λειτουργεί ως μέσο κοινωνικής διαμαρτυρίας και αντίστασης, ένα μέσο ανάδειξης πολιτισμικά απαγορευμένων και καταπιεσμένων συναισθημάτων, ένα μέσο έκφρασης των διαφορετικών ‘φωνών’ μιας κοινωνίας, ένα μέσο για τη δημιουργία μιας εναλλακτικής ταυτότητας.

masterThesis

Intervention (EL)
Θέατρο (EL)
Barcelona (EL)
Βαρκελώνη (EL)
Theatre (EL)
Παρέμβαση (EL)
Performance (EL)
Επιτέλεση (EL)


2008


2015-11-19T10:50:33Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.