Ονοματοδοσία και κατασκευή του εαυτού. Η κατασκευή της ταυτότητας και του εαυτού μέσω των προσωπικών ονομάτων

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2007 (EL)

Ονοματοδοσία και κατασκευή του εαυτού. Η κατασκευή της ταυτότητας και του εαυτού μέσω των προσωπικών ονομάτων (EL)

Αβραμιώτης, Σωτήρης

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Κοινωνικών Επιστημών. Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας. Κοινωνική και Ιστορική Ανθρωπολογία. (EL)

Η κατασκευή του εαυτού και της ταυτότητας είναι μια σύνθετη διαδικασία το αποτέλεσμα της οποίας ποικίλει όσο και τα πολιτισμικά πλαίσια στα οποία συντελείται. Η παραγωγή αυτή έχει δυο πλευρές, από τη μια πλευρά βρίσκονται οι δομημένες και δομούσες διαδικασίες αυτής της κατασκευής, και από την άλλη πλευρά βρίσκονται τα αποτελέσματα αυτών των διαδικασιών στο άτομο, όπως αυτό βιώνει αυτές τις διαδικασίες. Ένα κεντρικό στοιχείο αυτής της κατασκευής, κοινό σε όλα τα πολιτισμικά περιβάλλοντα, είναι το όνομα και η ονοματοθεσία. Οι ονοματοθεσίες καθώς είναι βασικά κατηγοριοποιήσεις, μπορούν μέσα από σημασιολογικές ερμηνείες να μας προσφέρουν πρόσβαση στα κεντρικά συστήματα σημασιών μιας κοινότητας, περιγράφοντας έτσι και τις συνθήκες ισχύς των συστημάτων αυτών, όσο και να στρέψουν την ερμηνεία προς τον εαυτό της καθώς και η ίδια δεν είναι παρά άλλη μια κατηγοριοποίηση. Μέσα από την πρακτική απόδοσης ονομάτων μπορούμε επίσης να δούμε πως δομούνται διάφορες σχέσεις εξουσίας και άλλες κοινωνικές σχέσεις και μέσω μιας φαινομενολογίας μπορούμε να έχουμε μια αντίληψη της σημασίας αυτών των συστημάτων για τους συμμετέχοντες σε αυτά. Στο πρακτικό επίπεδο η μελέτη των συστημάτων ονοματοδοσίας μπορεί να μας δείξει πως ενεργεί μια ονομασία μέσα στο σύστημα που παράγεται, δηλαδή πως μπορεί να ενεργεί ταυτόχρονα σε δυο κατευθύνσεις, συγκεκριμένα, ομαδοποιητικά και εξατομικευτικά. Στο πρώτο μέρος της εργασίας παρουσιάζονται οι θεωρίες του Πλάτωνα, του Saussure και του Bourdieu για τη γλώσσα, τη σχέση γλώσσας και φύσης και τη σχέση γλώσσας και νόμου, συγκεκριμένα γλώσσας και εξουσίας. Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζω διάφορα ιστορικά και εθνολογικά παραδείγματα μέσα από τη διεθνή εθνογραφία, για την κατασκευή της ταυτότητας μέσω των ονομάτων και στο τρίτο μέρος παρουσιάζω ανάλογα παραδείγματα μέσα από την ελληνική εθνογραφία.

masterThesis

Essentialism (EL)
Πρωσιπκότητα, εαυτός, ταυτότητα (EL)
Διαπολιτισμικές σπουδές (EL)
Personality, self, identification (EL)
Ουσιοκρατία (EL)
Cross cultural studies (EL)


2007


2015-11-19T10:50:33Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.