Η αναπαράσταση της ταυτότητας της συμβολικής κοινότητας μέσα από τις γιορτές στην Ανδόρρα: το παράδειγμα της «Μεγάλης Γιορτής» στις κοινότητες της Andorra la Vella και του Encamp

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2011 (EL)

Η αναπαράσταση της ταυτότητας της συμβολικής κοινότητας μέσα από τις γιορτές στην Ανδόρρα: το παράδειγμα της «Μεγάλης Γιορτής» στις κοινότητες της Andorra la Vella και του Encamp (EL)

Πολίτη, Ήρα - Ανδρέας

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Κοινωνικών Επιστημών. Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας. Κοινωνική και Ιστορική Ανθρωπολογία. (EL)

Η παρούσα εργασία επιχείρησε να παρακολουθήσει τη διαδρομή της Μεγάλης Γιορτής δύο κοινοτήτων της Ανδόρρας από το 1970 μέχρι σήμερα, έτσι ώστε να δει πώς οι Γιορτές αυτές γίνονται η «συμπαγής πέτρα» που ριζώνει σ’ένα μακρινό κι απροσδιόριστο παρελθόν κι αφήνει τις νέες αντιλήψεις για την ταυτότητα της συμβολικής κοινότητας να αποτυπωθούν ανάγλυφα επάνω της. Μελετά τα δομικά στοιχεία της Γιορτής που παραμένουν αναλλοίωτα και συνιστούν τα σταθερά σημεία που συνδέουν την κοινότητα με το παρελθόν της και είναι εξαιρετικά δύσκολο να παρακαμφθούν, ακόμη κι αν η πρακτική αναγκαιότητα το απαιτεί. Ταυτόχρονα, μελετά το μετασχηματισμό του νοήματος ορισμένων δομικών στοιχείων της Γιορτής, όπως είναι το οικογενειακό τραπέζι, το οποίο αντανακλά τη νέα δομή της οικογένειας και τους νέους ρυθμούς ζωής. Επίσης, μελετά τους χορούς, τους Γίγαντες, τη Μεσαιωνική Αγορά, το παιχνίδι, το κοσμικό και θρησκευτικό στοιχείο, την πρακτική και την αντίληψη των νέων και των παλιών κατοίκων των κοινοτήτων. Η χρονική περίοδος που μελετήθηκε συνιστά μια περίοδο κατά την οποία είχαν ήδη συντελεστεί συνέχισαν να συντελούνται τεράστιες και απότομες αλλαγές στον οικονομικό, κοινωνικό, δημογραφικό και πολιτισμικό ιστό της χώρας. Οι κοινότητες, των οποίων οι Γιορτές μελετήθηκαν ήταν η κοινότητα του Encamp και η κοινότητα της πρωτεύουσας της χώρας, Andorra la Vella. Όχημα στο ταξίδι αυτό στο παρελθόν και το παρόν των Γιορτών των δύο κοινοτήτων ήταν κατά βάση οι προφορικές συνεντεύξεις. Πραγματοποιήθηκε επιτόπια συμμετοχική έρευνα στις Γιορτές των δύο κοινοτήτων και σε άλλες δύο Γιορτές το καλοκαίρι του 2009. Επίσης, κατά το διάστημα της επιτόπιας αξιοποιήθηκε ο Τύπος και τα σχετικά με τις Γιορτές άρθρα. Τέλος, πραγματοποιήθηκε έρευνα σχετικά με τις Γιορτές στην Ανδόρρα και την Καταλωνία στη βιβλιοθήκη της Ανδόρρας, όπου εντοπίστηκε ένα μεγάλο μέρος της βιβλιογραφίας της εν λόγω εργασίας.

masterThesis

La passa (dance) (EL)
Medieval market (EL)
Γίγαντες (EL)
Κοινότητα (EL)
Μεσαιωνική αγορά (EL)
Χορός la sardana (EL)
Χορός la passa (EL)
Παιχνίδι (EL)
Ανδόρρα (EL)
Giants (EL)
Game (EL)
Andorra (EL)
La sardana (dance) (EL)
"Μεγάλη Γιορτή"-πανηγύρι (Festa Major) (EL)
Καταλωνία (EL)
Identity (EL)
Ταυτότητα (EL)
Catalunya (EL)
Community (EL)
Festival (Festa Major) (EL)


2011


2015-11-19T10:50:34Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.