Η θέση των παιδιών στην κρατική κοινωνική πολιτική στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2010 (EL)

Η θέση των παιδιών στην κρατική κοινωνική πολιτική στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου (EL)

Πλαφαδέλλη, Βασιλική

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Κοινωνικών Επιστημών. Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας. Κοινωνική και Ιστορική Ανθρωπολογία. (EL)

Η παρούσα εργασία θα εξετάσει τη στάση απέναντι στο παιδί που τήρησαν οι φιλανθρωπικοί σύλλογοι και η Πολιτεία στην Ελλάδα τον 19ο και 20ο αιώνα. Επίκεντρο της έρευνας είναι το περιοδικό «Το Παιδί», μέσα από το οποίο εξετάζεται η θέση του παιδιού στην κρατική κοινωνική πολιτική του Μεσοπολέμου. Το περιοδικό άρχισε να εκδίδεται από το 1932, αρχικά από τη Γενική Εταιρεία για την προστασία της παιδικής και εφηβικής ηλικίας και αργότερα, το 1939, από το Πατριωτικό Ίδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας και Αντιλήψεως, και αποτέλεσε την κύρια πηγή πληροφοριών για τη θέση του παιδιού στην ελληνική κρατική πολιτική την περίοδο πριν και κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Μεταξά. Μέσα από τα άρθρα του περιοδικού μπορεί κανείς να παρακολουθήσει τις εξελίξεις της προνοιακής πολιτικής και να συμπεράνει ότι στα χρόνια του μεσοπολέμου τα κοινωνικά ζητήματα για το παιδί δεν περιορίζονταν στα σύνορα της Ελλάδος, αλλά αποτελούσαν ένα παγκόσμιο πλαίσιο δραστηριοποίησης για την προστασία του παιδιού. Επίσης, στην εργασία θα εξεταστούν και τα ζητήματα της διεθνοποίησης της κρατικής κοινωνικής πολιτικής και του ρόλου των γυναικών στο δημόσιο πεδίο, καθώς σε μεγάλο βαθμό από τη φεμινιστική δράση των γυναικών συγκροτούνται οργανώσεις και ασκούνται πιέσεις για τη μητρότητα και το παιδί.

masterThesis

Greece (EL)
Παιδί (EL)
Welfare state (EL)
Interwar (EL)
Ελλάδα (EL)
Μεσοπόλεμος (EL)
Κοινωνική πολιτική (EL)
Child (EL)


2010


2015-11-19T10:50:39Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.