Απόψεις εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για το ρόλο του Σχολικού Συμβούλου στο σύγχρονο σχολείο

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2011 (EL)

Απόψεις εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για το ρόλο του Σχολικού Συμβούλου στο σύγχρονο σχολείο (EL)

Εμμανουηλίδου, Αλεξάνδρα - Σπυρίδωνας

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών. Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού. Μαθηματική Μοντελοποίηση στις Φυσικές Επιστήμες και τις Σύγχρονες Τεχνολογίες. (EL)

ΕισαγωγήΗ εποχή μας χαρακτηρίζεται ως η εποχή της ταχύτητας και των μεγάλων αλλαγών. Μέσα στον 21ο αιώνα που διανύουμε η εκπαίδευση αποκτά νέα διάσταση με τις σημαντικές κοινωνικές, οικονομικές και τεχνολογικές εξελίξεις. Κατά συνέπεια προκειμένου να προσαρμοστεί και να ανταποκριθεί στις καινούργιες συνθήκες που διαμορφώνονται, οργανώνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να δημιουργήσει και να λειτουργήσει το Σύγχρονο Σχολείο.Στην εκπαίδευση η εφαρμογή των αλλαγών βρίσκεται στα χέρια των εκπαιδευτικών και η αποτελεσματικότητά τους εξαρτάται από αυτούς σε μεγάλο βαθμό. Οι εκπαιδευτικοί έχουν ανάγκη ενός αποτελεσματικού μηχανισμού στήριξης, καθοδήγησης, επανατροφοδότησης, επιστημονικής συμβουλευτικής. Στο ρόλο αυτό καλείται να ανταποκριθεί ο Σχολικός Σύμβουλος. Οι Σχολικοί Σύμβουλοι είναι στελέχη της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με ευθύνες επιστημονικού και παιδαγωγικού καθοδηγητικού έργου. Έχουν τη γενική παιδαγωγική ευθύνη για συγκεκριμένες σχολικές μονάδες μιας εκπαιδευτικής περιφέρειας. Ο θεσμός του Σχολικού Συμβούλου καθιερώθηκε το 1982 ύστερα από απαίτηση των συνδικαλιστικών φορέων των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Η καθιέρωση αυτού του θεσμού ήρθε να αντικαταστήσει το θεσμό του Επιθεωρητή ,που ίσχυε μέχρι τότε.Ο θεσμός του Επιθεωρητή είχε μακρά ιστορία, κατά την οποία υπήρξαν κάποιες μεταβολές . Ο ρόλος του Σχολικού Συμβούλου είναι καθοριστικός αφού είναι αυτός που καλείται να στηρίξει τον εκπαιδευτικό στην εφαρμογή νέων προγραμμάτων και νέων διδακτικών μεθοδολογιών και τεχνικών που αφορούν στην προσαρμογή του νέου Σχολείου στη σύγχρονη πραγματικότητα.Προσδιορίζοντας την έννοια του όρου «ρόλος» θα χρησιμοποιήσουμε την περιγραφή του Ντούσκα, (2007) ο οποίος υποστηρίζει ότι «Με την έννοια ρόλος εννοούμε το σύνολο των προσδοκιών και της αναμενόμενης συμπεριφοράς ενός ατόμου το οποίο κατέχει μια θέση μέσα σε μια ομάδα» (Ντούσκας, 2007) ΣκοπόςΗ παρούσα έρευνα στοχεύει να διερευνήσει τις επικρατούσες απόψεις των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αναφορικά με το ρόλο του Σχολικού Συμβούλου στο σύγχρονο Σχολείο. Με την έρευνα αυτή επιδιώκεται η καταγραφή των στάσεων, αντιλήψεων και πεποιθήσεων που συνδέονται με το παραπάνω θέμα και που θα δώσουν απαντήσεις στα ερωτήματά που τίθενται . α) Ποια είναι η άποψη των εκπαιδευτικών για το ρόλο του σχολικού Συμβούλου σε σχέση με τον εκπαιδευτικό.β) Ποιες είναι οι απόψεις για το ρόλο του σχολικού Συμβούλου σε σχέση με φορείς της εκπαίδευσης.γ) Πώς τοποθετούνται οι εκπαιδευτικοί στο θέμα της πρωτοβουλίας της παρέμβασης του Σχολικού Συμβούλου στο εκπαιδευτικό έργο;δ) Πώς αντιλαμβάνονται οι εκπαιδευτικοί τη συνεργασία τους με το Σχολικό Σύμβουλο;ε) Ποιες είναι οι εμπειρίες των εκπαιδευτικών από την επαφή τους με το Σχολικό Σύμβουλο.Μεθοδολογία έρευναςΗ παρούσα έρευνα συνιστά μια μελέτη περίπτωσης της νήσου Σάμου με ποσοτικά στοιχείαΗ έρευνα πραγματοποιήθηκε το σχολικό έτος 2010-2011.Το δείγμα της έρευνας αποτελείται από 112 δασκάλους. Για τη συλλογή του δείγματος
SUMMARYThe present research was carried out in the school year 2010-2011 and it constitutes a study of Samos island’s case with quantity features. The research has as a goal to write down the prevailing views of teachers of Primary Education with regard to the role of School Councillor in modern school.According to the research the cooperation of teachers with School Councillor is necessary. School Councillor has to cooperate with teacher of class and he ought to inform teachers of modern teaching methodologies’ subjects. Assessment and control of teachers’ educational work isn’t a part of School Councillor’s role. The teachers’ experience in their cooperation with School Councillor was negative although the majority of teachers think that the cooperation with him isn’t without result. School Councillor affects teachers’ decisions and maybe he corrects their weaknesses. However, School Councillor can’t direct their work.A lot of teachers feel stress when they cooperate with School Councillor.The present research is a source of new researching questions. The most important of them can be regarded the following:For which reason teachers don’t agree that assessment of their educational work is a part of School Councillor’s role.For which reason teachers regard that they and only them must have the initiative of School Councillor’s involvement in educational procedure.How do teachers define the supportive role of School Councillor.

masterThesis

Συμβουλευτική (EL)
Σύγχρονο Σχολείο (EL)
Supportive role (EL)
Modern school (EL)
Ρόλος (EL)
Σχολικός σύμβουλος (EL)
School Councillor (EL)


2011


2015-11-19T10:55:23Z

Ρόδος




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.