Προτυποποίηση και βέλτιστη πρακτική ανάπτυξης "Σχεδίου Ασφάλειας και Υγείας (Σ.Α.Υ.)" & "Φακέλου Ασφάλειας και Υγείας (Φ.Α.Υ.)" για τη βιομηχανία οικοδομικών κατασκευών

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2008 (EL)

Προτυποποίηση και βέλτιστη πρακτική ανάπτυξης "Σχεδίου Ασφάλειας και Υγείας (Σ.Α.Υ.)" & "Φακέλου Ασφάλειας και Υγείας (Φ.Α.Υ.)" για τη βιομηχανία οικοδομικών κατασκευών (EL)

Κατσαρού, Δέσποινα

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Επιστημών της Διοίκησης. Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης. Οικονομική και Διοίκηση για Μηχανικούς. (EL)

Στόχος της παρούσας Διπλωματικής εργασίας είναι η δημιουργία ενός προτύπου, το οποίο αποσκοπεί στην υποβοήθηση της σύνταξης και στην έκδοση του Σχεδίου Ασφάλειας και Υγείας (Σ.Α.Υ.), καθώς και του Φακέλου Ασφάλειας και Υγείας (Φ.Α.Υ.). Για την υλοποίηση του παραπάνω στόχου και συγκεκριμένα για την ανάπτυξη του Σ.Α.Υ., γίνεται αρχικά μια Δομή Ανάλυσης Εργασιών (Work Breakdown Structure, WBS) των ιδιωτικών οικοδομικών έργων και συγκεκριμένα περιπτώσεων ανέγερσης, επισκευής και κατεδάφισης κτιρίων. Στη συνέχεια, εντοπίζονται οι κίνδυνοι που ενδέχεται να εμφανιστούν κατά την εκτέλεση των έργων, ομαδοποιούνται ανά φάση εξέλιξης του έργου (π.χ. εκσκαφή, κατασκευή φέροντος οργανισμού, εργασίες σε στέγη, κτλ) και καταγράφονται με τη μορφή του Risk Breakdown Structure (RBS). Το επόμενο βήμα εστιάζεται στη συγκέντρωση ολόκληρης της Νομοθεσίας που αφορά στην Ασφάλεια και στην Υγεία στην Εργασία (Α&ΥΕ). Κατόπιν, δημιουργείται πίνακας ο οποίος συσχετίζει τις φάσεις εργασίας αλλά και τον κάθε κίνδυνο ξεχωριστά με την αντίστοιχη σχετική ισχύουσα Α&ΥΕ Νομοθεσία. Επιπλέον, παρουσιάζονται και ομαδοποιούνται τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται, σύμφωνα πάντοτε με την ισχύουσα Νομοθεσία, ανάλογα με την εργασία που εκτελείται, για την πρόληψη και αποτροπή των κινδύνων και γενικά για την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων στη βιομηχανία των οικοδομικών κατασκευών. Όλα τα παραπάνω στοιχεία εισάγονται σε πινακοποιημένη μορφή στη Microsoft Office Access (Πίνακας Κινδύνων, Πίνακας Νομοθεσίας και Πίνακας Μέτρων Αντιμετώπισης Κινδύνων), έτσι ώστε ο Μηχανικός να έχει στη διάθεσή του κάθε φορά που συντάσσει το Σ.Α.Υ. τα στοιχεία που αναζητεί με τρόπο άμεσο, απλό και λειτουργικό. Συγκεκριμένα, με τη βοήθεια της Microsoft Office Access, ο Μηχανικός μπορεί να «επιλέγει» κάθε φορά τους κινδύνους που αντιστοιχούν στο έργο που πρόκειται να εκτελέσει, να έχει στη διάθεσή του την κατάλληλη Νομοθεσία και να προτείνει τα ανάλογα μέτρα πρόληψης και προστασίας με σκοπό τον περιορισμό ή και την εξάλειψη των κινδύνων στο εργοτάξιο. Όσον αφορά τη σύνταξη του Φ.Α.Υ., η παρούσα Διπλωματική εργασία περιλαμβάνει υπόδειγμα εφαρμογής βασισμένο στο αντίστοιχο που χορηγείται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Τ.Ε.Ε.) και το οποίο είναι έτοιμο προς υποβολή, εφόσον ο Μηχανικός συμπληρώσει τα απαραίτητα στοιχεία που αφορούν το ίδιο το έργο αλλά και τους κυρίους του έργου. Ευρύτερα, η χρήση του προτύπου για τη σύνταξη του Σ.Α.Υ. και του Φ.Α.Υ. δίνουν στο Μηχανικό τη δυνατότητα να δημιουργεί κάθε φορά, σε σύντομο χρονικό διάστημα, ένα ολοκληρωμένο και αντιπροσωπευτικό Σ.Α.Υ. & Φ.Α.Υ. αντίστοιχα, το οποίο θα είναι μοναδικό για κάθε έργο και θα ανταποκρίνεται στις εκάστοτε πραγματικές ανάγκες του κάθε έργου. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να περιοριστεί η κατάθεση στις πολεοδομίες ομοιότυπου Σ.Α.Υ. & Φ.Α.Υ. για όλα τα έργα, ώστε αυτά - αντί να παραμένουν απλά έντυπα κάλυψης νομοθετικών υποχρεώσεων του εργολάβου - να αποτελέσουν ένα πραγματικό εργαλείο πρόληψης ατυχημάτων και ασθενειών.

masterThesis

Υγεία (EL)
Σχέδιο Ασφάλειας και Υγείας (EL)
Health and Safety Plan (EL)
Health (EL)
Φάκελος Ασφάλειας και Υγείας (EL)
Helath and Safety File (EL)


2008


2015-11-19T10:57:36Z

Χίος




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.